TJEJFOTBOLL. IFK Tumba fotboll har börjat satsa på tjejfotboll i de lägre åldrarna och hoppas ha ett serielag med damer om några år. Foto: Claudio Britos

Schystast vinner när IFK Tumba har turnering

Ge rasismen rött kort och spela schyst – det är det som gäller när fotbollsturneringen Tubakicken drar igång på Storvretens IP första helgen i oktober.

  • Publicerad 11:24, 20 sep 2019

Tumbakicken är turneringen där du kan ta hem hela rasket om du är schyst på fotbollsplanen, även om ditt lag missat alla mål.

– Domaren ger poäng på en skala mellan ett och fem hur laget har uppträtt mot varandra, mot motståndarna och mot domaren, säger Lars Sjöberg som är med och organiserar turneringen som arrangeras av IFK Tumba fotboll.

Det är inte bara lagen som poängsätts på sin trevlighet, utan också ledare, tränare och föräldrarna som hejar på. Där kan det nämligen ofta bli problem, framförallt med föräldrarna.

– Det är många klubbar som har problem med föräldrar som skäller och svär och står i utefter sidolinjen, säger Lars Sjöberg.

"Domarjävel"

De barn som spelar i Tumbakicken är mellan 6 och 12 år gamla. Lars Sjöberg menar att barnen i den åldern brukar spela fotboll för att det är roligt och att det spelar mindre roll vem som vinner. Men det finns föräldrar som går på domarna och blir riktigt otrevliga.

– Jag har hört föräldrar skrika domarjävel. Ursäkta uttrycket, men det är sånt som är vanligt förekommande, säger han.

Vid sidan av fair play spelar turneringen också under parollen Ge rasismen rött kort. I år kommer en representant från Malmö FF på besök för att prata om hur man tacklar rasism på och utanför fotbollsplanen, och dessutom kommer elitspelare från både damallsvenskan och herrallsvenskan.

Det blir även pyssel med Suptopia och prova-på cirkus med Cirkus Cirkör.

– Och så kommer clownen Ronald McDonald och trollar. Det brukar barnen gilla, då blir det många selfies.

Storvretens unga vill bredda bilden

Detta händer:

Tumbakicken spelas under 5 och 6 oktober och anordnas av IFK Tumba fotboll.

Den riktar sig till tjejer och killar i åldrarna sex till tolv år.

På lördagen mellan klockan 10.00 och 16.00 kommer det vara pyssel och ansiktsmålning med Subtopia. Dessutom kommer Mångkulturellt centrum, Malmö FF och elitspelare från både damallsvenskan och herrallsvenskan vara på plats.

På söndagen kommer Cirkus Cirkör ha prova-på cirkus mellan klockan 12.00 och 14.00. Klockan 13.00 kommer clownen Ronald McDonald.