Framsidan som vetter mot idrottsplatsen. Foto: Eva Tonström

Scouternas hus i Årsta kan rivas

Staden överväger att riva Årstascouternas samlingshus. Skälet: Det är en bra plats för bostäder. Imorgon samlas scouterna för att möta politikerna.

  • Publicerad 19:43, 11 dec 2017

Årsta scoutkårs hus, som ligger intill Årsta IP, kan komma att jämnas med marken. Orsaken är att staden har ringat in området där huset ligger som lämpligt att bygga bostäder på.

I förslaget till naturreservat Årstaskogen hamnar IP och scouternas hus utanför reservatsgränsen och på platsen där huset ligger har staden skissat på en ny möjlig väg. Det har skapat oro och ilska hos scouterna. Huset är nämligen samlingsplats för de 150 barn och ungdomar som är med i Årsta scoutkår och det byggdes av kåren själva 1972.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi är rätt bekymrade. Vi har inte hört något från staden, ingen har kontaktat oss och informerat eller frågat om vår verksamhet, säger Lotta Karlsson som sitter i Årsta scoutkårs styrelse.

– Vad har de tänkt att vi ska ha för lokal? Det finns inte mycket ungdomsverksamhet här i Årsta och vi bidrar till en meningsfull fritid för massor av barn. Vi har en kö på 50 barn i olika åldrar, tillägger hon.    

Kåren bildades redan 1947 och har samlat flera generationer Årstabor. I år firar de 70 år. Scouterna använder Årstaskogen varje vecka för orientering, eldning, sågträning och liknande, enligt Lotta Karlsson.    

"Vi ska prata med scouterna"

Hampus Olesund, projektledare på exploateringskontoret, säger att det just nu är oklart om huset behöver rivas eller inte.

– Det här är ett av områdena där bebyggelse skulle kunna ske, enligt våra studier, men det är för tidigt att säga hur det i så fall skulle se ut. Om huset behöver rivas får vi hitta en annan lösning för Årsta scouter, säger han.    

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi kommer absolut att prata med scoutkåren och vi vill att deras verksamhet ska kunna fortsätta finnas i skogen, tillägger han.     

Förra veckan samlades Årstascouter utanför exploateringsnämndens möte för att prata med politikerna och imorgon, tisdag, ordnar de en demonstration inför miljönämndens politiker i samband med att de beslutar om ärendet Årstaskogens naturreservat.

I februari ska scouterna träffa staden för att diskutera husets, och deras egen, framtid. Efter det kommer ett förslag till program för bostäder i kanten av Årstaskogen att presenteras.

De streckade områdena kan komma att utredas för bostadsbebyggelse Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i Nackareservatet

Nyheter Tidigare släckt brand har blossat upp igen Räddningstjänsten är just nu på väg till Brotorp i Nackareservatet sedan en tidigare släckt brand i området har tagit fart igen. Omfattningen är ännu oklar men en rökpelare sträcker sig upp i luften.torsdag 19/7 13:59

Motorbåt fattade eld – tre hoppade i vattnet

Nyheter SE FILMEN En mindre motorbåt fattade plötsligt eld efter vad som beskrivs som en explosion strax före klockan halv ett på torsdagen. Släckning pågår. "Vi satt och solade när det plötsligt small", säger vittnet...torsdag 19/7 13:17