Vinnare. Gillis Nordin från Färingsö sjöscoutkår hyllades som Årets eldsjäl 2017 vid Galan på tisdagskvällen. Foto: Daniel Cannervik

Scoutledaren är nu Mälaröarnas största eldsjäl

Han gillar inte att tävla. Trots det blev han Galans största vinnare på tisdagskvällen. – Det är roligt att få bekräftelse för det jag gör, säger Gillis Nordin, Årets eldsjäl.

  • Publicerad 12:48, 21 feb 2017

Det ger så mycket att vara ledare.

En stor hyllning i galaform riktad till flera av alla de eldsjälar och ideella krafter som verkar runt om på Mälaröarna har blivit ett stående inslag. Varje vinter sedan premiären 2013 har Galan arrangerats i Erskinesalen.

För femte gången bjöd Ekerö kommun på tisdagen in till galaföreställning fylld av musik, underhållning och hyllningar.

– En stor del av allt som görs i föreningslivet är ideella krafter. Utan er hade det inte sett ut som det gör i dag, sade konferencier Sivert Åkerljung (KD), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Eftersom alla stipendiater och pristagare utom Årets eldsjäl var utsedda på förhand dröjde den största spänningen till utdelningen av det priset. De tre nominerade – Gillis Nordin, Elizabeth Almgren-Lidman och Mats Glimster – fanns alla på plats.

Och titeln som Årets eldsjäl lämnades under kvällen över till Gillis Nordin, kårordförande i Färingsö sjöscoutkår.

– Det här är ett av få priser jag har vunnit. Jag har egentligen aldrig tyckt om att tävla, säger han.

Nordin gick själv med i scouterna som barn och har flera års engagemang bakom sig.

– Det ger så mycket att vara ledare. Jag har varit ledare i scouterna sedan jag var 16 år. Det är härligt med engagemang. Det här ger uppmuntran att man är på väg åt rätt håll, säger eldsjälen Gillis Nordin.

De fick priser och stipendier

STIPENDIER

Idrottsstipendium

Fredrik Theorell, 15 000 kronor
Motivering: Fredrik har varit medlem och kört motocross sedan fyra års ålder i Mälarö motorcrossklubb. Han har gått motocrossgymnasium och fortsätter nu sin elitsatsning där målet är att under 2017 köra hela SM och Junior-SM-serien samt internationellt ett antal EM-tävlingar.  Stipendiet kommer underlätta för att delta i tävlingar utomland med licenser, transporter med mera.

Tilda Ekengren, 15 000 kronor
Motivering: Tilda är en målmedveten idrottare som satsar på att komma med i nationshoppningar 2107. Hon är rankad trea i Stockholms län och 26.a i Sverige. Hon är med i ett utvecklingslag som siktar mot nordiska och europeiska mästerskap i hästhoppning. Stipendiet underlättar för Tilda att fortsätta utvecklas och få rutin för internationella stora banor.

Kulturstipendium

Stanislaw Prizbylski Linder, 30 000 kronor
Motivering: Stanislav är animatör och filmskapare som vars stora intresse är att göra film tillsammans med äldre på äldreboenden och dagcenter. Stipendiet ska användas till att utveckla sitt intresse genom ett filmprojekt med äldre boende i olika former av äldreomsorg i Ekerö där de äldre är med och utformar filmerna och tar vara på deras minnen om Ekerö kommun förr.

Ungdomskulturstipendium

Lukas Appelquist, 15 000 kronor
Motivering: Lukas söker stipendiet för att lära sig om hur han kan förverkligas sina idéer inom musikproduktion. Han började spela gitarr på Ekerö kulturskola när han var tio. Där har han även lärt sig musikteori och fått prova på att producera musik. Stipendiet ska användas till kurser i avancerad musikproduktion på AP Academy där ha kommer få färdigheter inom musikproduktion och hur man processar musik inom olika genrer och om hur musikbranschen fungerar. Kanske en ny Max Martin som också började sin bana på Ekerö kulturskola?

Alva Olsson, 15 000 kronor
Motivering: Alva är något så unikt som elev i klassisk solosång som operasolist vid Södra Latins linje. Hon började sin bana som elev på Ekerös kulturskola och blev där uppmuntrad att söka vidare till Adolf Fredriks musikskola där hon turnerat världen runt med Adolf Fredriks flickkör. Förutom att hon deltar i flera köer har hon deltagit i sångundervisning vid University college Charterhouse i Guilford England och vill fortsätta ta del av avancerad sångundervisning. Stipendiet går till fler operautbildningar, kurser utomlands för operasångerskor och lektioner hos sångpedagoger.

Ungdomsledarstipendium

Ekerö IK innebandy, 20 000 kronor
Motivering: Ekerö IK innebandy beviljas ungdomsledarstipendium om 20 000 kronor för att skapa ett ungt ledarteam med unga som leder unga. Föreningens äldre ungdomar arrangerar lördagsaktiviter för icke föreningsaktiva, fungera som ledare och skapar nätverk med andra föreningsorganisationer. De unga ledarna ska dessutom medverka i innebandyförbundets utbildningsstege för fördjupade kunskaper inom innebandysporten.

Matilda Lundin, 10 000 kronor
Motivering: Matilda Lundin tilldelas 10 000 kronor för att kunna fortsätta utvecklas som ledare och tränare i Ekerö konståkningsklubbs skridskoskola. Hon har gått den grundläggande ledarutbildningen och vill nu fortsätt utvecklas i Svenska konståkningsförbundets olika vidareutbildningar.

PRISER

Barn- och utbildningsnämndens pris 50 000 kronorTeam Närlunda (hela Närlundaskolans personalgrupp)

Motivering: Team Närlunda har på ett framgångsrikt sätt genomfört både en mental och praktisk förflyttning i sitt arbete med inkludering av barn med funktionsvariationer. Personalgruppen har på ett framgångsrikt sätt verkat för att inkludera elever med språkstörningsdiagnoser. Kunskaperna och det förändrade tankesättet har skapat en mer tillgänglig utbildningsmiljö för samtliga elever på Närlundaskolan.
 

Årets kulturpris
Ingrid Röijsing Bergman och Torbjörn Bergman, 10 000 kronor
Motivering: Under 2015 startade Live på Bio i Erskinesalen. Det är ett initiativ av Ölsta Folkets hus och parker, Videvox och Ekerö Kino som driver biovisningen i salen på onsdagar och söndagar med stöd från kultur- och fritidsnämnden. Under 2016 har operaföreställningarna från Metropolitan funnit sin form och Inför årets nomineringar till kulturpris har vi förstått att mycket av framgångssagen har hängt på Ingrid och Torbjörn Bergman. Ingrid som administrera, säljer biljetter och Torbjörn som kör föreställningarna i projektrummet. Det är för sin entusiasm och dedikation till filmen och operan som Ingrid och Torbjörn tilldelas 2016 års kulturpris om 10 000 kronor.

Årets idrottsprestation 10 000 kronor
Andreas Nordebäck
Motivering: 2016 års idrottsprestation tilldelas Andreas Nordebäck, konståkare från Ekerö konståkningsklubb. Andreas har under hösten 2016 rankats som Sveriges etta bland ungdomar upp till 15 år och han är bara 12 år. Han tog guld på årets SM i Malmö och har hamnat på pallen i höstens alla elitserietävlingar. Han har blivit uttagen att representera Sverige och Ekerö under Nordiska mästerskapen på Island nu i mars dit endast Sveriges fyra bästa åkare får åka. Numera uttagen i Svenska juniorlandslaget.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Stor åtgång av vatten trots vädjan

Nyheter Vatten. Roslagsvatten uppmannar att fundera kring vattning Återhållsamhet med vattenanvändning uppmanades. Det verkar inte Ekeröborna ha lyssnat så noga till. Förbrukningen är fortsatt hög, enligt Roslagsvatten.fredag 15/6 14:47

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter