Ifrågasatt. En arbetskamrat ifrågasätter om Joakim Lindholm ska jobba i hemtjänsten. Foto: Jonas Sylvén

SD-avhoppare ifrågasätts inom hemtjänsten i Enköping

Sverigedemokraternas kandidat Joakim Lindholm hoppar av efter avslöjanden om näthat. Nu ifrågasätter en kollega om han är lämplig för arbete i hemtjänsten. – Som undersköterska måste man behandla alla lika, säger Caroline Johansson.

  • Publicerad 14:57, 7 sep 2018

Det är inte okej att man uttrycker sådana åsikter

Uppdaterad den 11 september.

Joakim Lindholm står på tredje plats på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Enköping. Han har nyligen hoppat av sin kandidatur efter att tidningen Expressen avslöjat att han vid flera tillfällen gjort rasistiska uttalanden på nätet.

Enligt tidningen har Joakim Lindholm kallat förre statsministern Fredrik Reinfeldt för "Djävla djungelneger" samt omnämnt somalier i negativa ordalag: "Har du sett somalier? Feta och förslappade. Snart börjar väl kommunerna ge dom permobilar gratis."

Anders Lindén, som är SD:s toppkandidat till kommunfullmäktige, beklagar situationen.

– Fastän man är arg ska man inte uttrycka sig på det här sättet, säger Anders Lindén.

Anders Lindén påstår att de rasistiska uttalandena som Joakim Lindholm gjort är fler år gamla.

– Han var inte ens med i partiet då. Men nu har har tagit tillbaka sin kandidatur, säger Anders Lindén, som också tycker att SD granskas hårdare än andra partier.

Joakim Lindholm är undersköterska till yrket och arbetar inom den kommunala hemtjänsten. Caroline Johansson, som själv arbetar inom hemtjänsten i Enköping, ifrågasätter om Joakim Lindholm är lämplig att arbeta inom omsorg efter det som har hänt.

– Det är inte okej att man uttrycker sådana åsikter. Vi har kunder med olika etnicitet, säger hon.

Lotta Tronêt, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen, vill inte uttala sig i det enskilda fallet. Det som gäller generellt är att medarbetare alltid ska uppträda politiskt neutralt i tjänsten.
– Medarbetaren ska också följa gällande uppdrag, lagar, policys, riktlinjer och vår värdegrund.
Det som sker utanför arbetet är den enskildes privata sak, meddelar Lotta Tronêt.

Ena-Håbotidningen har inte lyckats nå Joakim Lindholm för en kommentar.

BLÅLJUS: Droger, stölder och intrång

Nyheter Senaste blåljusnotiserna innehåller både nytt och lite äldre som rapporterats sent. Fast den unge mannen som drogpåverkade ville at sig in på ett fritids är ny.tisdag 25/6 10:44