VÅGMÄSTARE. Peter Wallmark och Sverigedemokraterna blir vågmästare i Stadshuset enligt valresultatet. Foto: Per Brandt

SD blir vågmästare i Stockholm

Stockholms stads styrs inte längre av en rödgrönrosa majoritet. Det står klart när samtliga röster har räknats i valet till Stockholms kommunfullmäktige.

  • Publicerad 23:12, 9 sep 2018

De rödgrönrosa såg länge ut att behålla greppet om Stockholms stad. Men så blir det inte.

När rösterna i samtliga distrikt har räknats står det klart att S, V, MP och Fi inte längre har en majoritet i kommunfullmäktige.

Så slutade valet till landstinget i Stockholm

De rödgrönrosa får 46,9 procent av rösterna vilket motsvarar 48 av 101 mandat i kommunfullmäktige. Allianspartierna M, L, C och KD får tillsammans 44,2 procent och 45 mandat.

Sverigedemokraterna blir därmed vägmästare med 8 procent av rösterna och 8 mandat.

En stor seger för Peter Wallmark (SD) och hans Sverigedemokraterna.

– Vågarmästarrollen var viktig, då kan vi vara med och påverka staden framöver, säger Peter Wallmark till Sveriges radio.

Han spår att Moderaterna är det parti som först kommer att sträcka ut en hand, trots att det är något som Anna König Jerlmyr starkt tagit avstånd ifrån.

– Jag tror nog att Moderaterna kommer att ha svårt att förklara för sina väljare att de ska samarbeta med MP och deras trafikpolitik och med S och deras bostadspolitik så jag tror nog att M kommer att vilja närma sig oss, säger Peter Wallmark till Sveriges radio.

Så här säger Karin Wanngård och Anna König Jerlmyr om resultatet i Stockholm.

När samtliga röster räknats ser mandatfördelningen ut så här. Observera att siffrorna fortfarande är preliminära. Det slutgiltiga valresultatet presenteras cirka en vecka efter valdagen.

Rödgrönrosa: 48 mandat

Alliansen: 45 mandat

Sverigedemokraterna: 8 mandat

Totalt: 101