SD gjorde "kaos" i budgeten

Det blågröna styret i Enköping fick inte igenom sin budget. Det blev i stället en modifierad variant av oppositionens budget som gick igenom med hjälp av SD. – Vi gör det bästa för våra väljare, säger Anders Lindén (SD).

  • Publicerad 09:27, 5 dec 2018

På måndagen var det dags för kommunfullmäktige i Enköping att ta beslut om budget. Det blågröna styret fick då inte igenom sitt budgetförslag. Det blev i stället Socialdemokraternas och Nystart Enköpings gemensamma budgetförslag som vann en majoritet eftersom Sverigedemokraterna röstade på förslaget.

– S och NE:s budget var väldigt lik vår siffermässigt och därför valde vi den. Alliansen ville dra ner väldigt mycket på omsorgsbiten och det tycker vi inte om, säger Anders Lindén, Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna nöjde sig dock inte med det utan lämnade även in ett yrkande som innebar att 12 miljoner i ökade intäkter från framtida försäljningar av mark skulle räknas bort och att dessa pengar skulle tas från utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Vi tog bort de miljonerna som inte finns, säger Anders Lindén.

Den här gången röstade företrädarna för det blågröna styret på SD:s yrkande så att även det förslaget vann majoritet. Tre företrädare för borgerliga partier valde dock att lägga ner sina röster i det fallet: Jenny Gavelin (L), Katarina Zeste (L) och Magnus Hellmark (C).

Sverigedemokraternas Anders Lindén säger att han tidigare har försökt att förhandla med Moderaterna och att han då inte fått något gensvar.

– Men de sa blankt nej och hade inget annat att komma med, säger Anders Lindén.

Ingvar Smedlund (M), kommunstyrelsens ordförande, tycker inte att budgetsituationen innebär några större problem.

– Nej, jag tycker inte det. Skolan får lite mindre och skolan får lite mer. Det är inga stora kast, säger han.

Ingvar Smedlund ser inga problem med att hans parti röstade på SD:s yrkande.

– Vi röstade inte på ett SD-förslag. Men via SD:s förslag lyckades vi rädda en del av budgeten. Vi hade röstat på det oavsett vem som hade lagt det, säger han.

Anders Wikman, Nystart Enköping, är däremot väldigt bekymrad över situationen i kommunfullmäktige, där den styrande koalitionen inte kan styra. Han säger att när en politisk ledning inte får igenom sina förslag, så är det normala att avgå.

– Men nu valde vi att inte kräva det, eftersom vi inte vill orsaka ännu mera kaos än det redan är, säger han.

Anders Wikman är alltså kritisk, trots att hans parti nu har fått stort inflytande över budgeten.

– Det är inte så en politisk ledning ska fungera. Nu måste det politiska styret ta sitt ansvar och förankra en politik hos oppositionen som de kan få igenom, säger han.

Ingvar Smedlund (M) håller till viss del med om att man måste bli bättre på att förankra sina förslag i fortsättningen.

– Det här är vår första budget och vi har varit väldigt tidspressade. Nästa process är i juni, då hoppas jag att vi blir bättre på fotarbetet, säger han.

Mandatfördelningen i Enköping

Socialdemokraterna (S) 13

Moderaterna (M) 11

Sverigedemokraterna (SD) 8

Centerpartiet (C) 6

Nystart Enköping (NE) 5

Kristdemokraterna (KD) 2

Liberalerna (L) 2

Vänsterpartiet (V) 2

Miljöpartiet (MP) 2

Totalt 51

Den styrande koalitionen består av M, C, KD, L och MP.

Blåljus: Lugn lördag i Enköping

Nyheter Det var karneval och Kulturer i möte och vackert väder på lördagen. Trots att många människor var ute på gator och torg blev det en nästan helt brottsbefriad dag. Om det inte var för dessa eviga...söndag 25/8 11:16

Lugn natt – endast drogbrott

Nyheter Natten mellan fredag och lördag blev lugn i Enköping. Tre personer togs för drogbrott. Så mycket mer var det inte som rapporterades.lördag 24/8 10:04