Ut med konsten – in med bostäder. Det föreslår Sverigedemokraterna för tre ateljéhus på Södermalm. Foto: Maja Brand/Stockholms stad

SD: Gör om ateljéer till bostäder för unga

Konstnärsateljéerna på Södermalm borde göras om till lägenheter för unga, anser SD. Men bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) har inte mycket till övers för förslaget: "Oseriöst".

  • Publicerad 13:41, 1 mar 2019

I ett nytt förslag vill SD att staden gör om en del av konstnärsateljéerna på Söder till bostäder för personer under 30 år. De tre byggnader som pekas ut som exempel är Malongen vid Nytorget, kvarteret Dihlströms på Glasbruksgatan och kvarteret Tegen på Bjurholmsgatan.

Enligt förslaget skulle bostäderna förmedlas genom en ny separat ungdomskö. I förslaget ifrågasätter SD om det i bostadsbristens Stockholm är viktigt att "upplåta lokaler till ett fåtal människor som vill bedriva hobbyverksamhet av diskutabel konstnärlig kvalité".

"Smal konst utan publik"

Totalt rör det sig om 57 ateljéer som borde göras om enligt SD.

– Vi prioriterar fler bostäder åt stockholmarna före att en mindre grupp kulturarbetare ges gräddfil till centrala lokaler och bostäder, säger Peter Wallmark, distriktsordförande för SD, och fortsätter:

– Vi håller med om att Stockholm ska vara en stad full av konst och kultur. Vi vill också ge den professionella konsten utrymme, med betoning på den professionella konsten som vi anser är den konst som uppskattas och kommer skattebetalarna, det vill säga stockholmarna, till gagn. Den smalare konsten utan publik får söka stöd från den privata sektorn.

"I praktiken omöjligt"

Initialt skulle det handla om ett 30-tal mindre lägenheter. Men bostads- och fastighetsborgarråd Dennis Wedin (M) har inte mycket till övers för förslaget.

– Det är oseriöst eftersom det i praktiken är omöjligt att genomföra. Vi jobbar hårt för att få fram fler bostäder och ser där även över stadens fastighetsbestånd. Men dessa hus är byggda på 1600-talet och blåklassade, att omvandla dem till bostäder vore en lång och extremt kostsam process för skattebetalarna, som inte heller skulle ge så många bostäder.

Dennis Wedin (M) påpekar också att det finns en separat ungdomskö via Bostadsförmedlingen, och att det därmed inte finns något behov av en ny sådan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även kulturförvaltningen är negativa till förslaget, med motiveringen att ateljéhusen "utgör en viktig del av stadens infrastruktur när det gäller konstnärlig produktion".

Förslaget tas upp för beslut på Kulturnämndens sammanträde 5 mars.

Malongen. Konstnärsateljéerna borde fimpas och göras om till bostäder för unga, anser SD i Stockholm. Bland annat vill partiet se bostäder i ateljéhuset Malongen. Foto: Mostphotos

Förmedlas genom ateljékö

De tre byggnader som pekas ut är Malongen med 22 ateljéer, Dihlströmska med 29 ateljéer och Tegen med sex ateljéer.

Stadens ateljéer är produktionslokaler för professionella konstnärer som uppfyller de riktlinjer som kulturnämnden fastlagt. Ateljéerna förmedlas genom stadens särskilda ateljékö.

SD vill på sikt även se över de 50-tal bostäder som Stiftelsen Konstnärshem upplåter åt konstnärer i Kvarteret Svalgången på Mariaberget. Även dessa hus är blåklassade.