SD har tagit vågmästarrollen – tänker förhindra maktskifte

Kommunfullmäktiges första möte på tisdagskvällen blev en kalldusch för den nybildade koalitionen. Alliansen fick samtliga poster i presidiet – med SD som vågmästare.

  • Publicerad 15:30, 24 okt 2018

Tänker alliansen verkligen chansa med alla beslut i en hel mandatperiod?

Valet i september försatte Ekerö i ett minst knepigt parlamentariskt läge. På tisdagskvällen var det dags för mandatperiodens första samling, det så kallade konstituerande sammanträdet.

I princip fanns bara en punkt på programmet – att välja fullmäktiges tre presidieposter, ordförande och de två vice ordförandena. Men med årets röriga läge – med två minoritetsblock mot varandra – blev det ett prestigefyllt och slutet personval om posterna.

Att valurnan åker fram är mycket sällsynt i Ekerös fullmäktige. Men så blev det.

Socialdemokraterna, Liberalerna, Öpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet föreslog att nominera Lars Holmström (S) till någon av de två högsta posterna.

Förlorade båda

Alliansen föreslog Peter Carpelan (M) som ordförande och sedan Solveig Brunstedt (C) som förste vice ordförande. Holmström förlorade omröstningarna, med 22 mot 19 i bägge fallen.

Till posten som andra vice ordförande nominerade alliansen först Lars Holmström, men han meddelade då att han inte längre stod till förfogande. Då nominerades i stället Christina Blom Andersson (KD) som enda förslag. Alliansen tog alltså, med stöd av SD:s röster, samtliga tre presidieposter.

S-gruppledaren Hanna Svensson föreslog även att kommunstyrelsen skulle väljas om omedelbart i stället för i december. Men förslaget röstades ner. Återigen med 22 mot 19.

SD blir vågmästare

Sverigedemokraterna valde därmed att utnyttja sin position som vågmästare.

– Ser vi till valresultatet får man en tydlig bild att Mälaröborna inte vill ha ett socialistiskt styre. Därför såg jag som vårt första uppdrag denna mandatperiod att stoppa ett socialistiskt styre på Ekerö, säger partiets gruppledare Jimmy Fors.

Moderaternas kommunalråd Adam Reuterskiöld tolkar resultaten som att det finns ett stöd för alliansens politik framöver.

– Vi går fram med vår politik för vi tror att Ekerö i grunden är en borgerlig kommun. Vi hoppas att vi får majoritet för den, sade han efter sammanträdet.

Besvikna

För gruppledarna i den blårödgulgröna koalitionen blev dock röstresultaten en stor besvikelse.

– Det blev tydligt att alliansen har majoritet, men det beror på att de får igenom sina frågor med stöd av SD, sade Göran Hellmalm (L).

– Tänker alliansen verkligen chansa med alla beslut i en hel mandatperiod? frågar sig Hanna Svensson (S).

– I dag var det den mindre minoriteten som styrde. Det är inte rimligt.

Tisdagens omröstningar kan vara en fingervisning om hur styret kommer att bli.

– Det bådar inte gott för den kommande mandatperioden, sade Miljöpartiets gruppledare Ulrika Sandin.

Fullmäktiges presidium

Kommunfullmäktige ska bland ledamöterna välja en ordförande och två vice ordföranden som utgör ett presidium.

Presidiet planerar, leder och ansvarar för fullmäktiges sammanträden. Andra ansvarsområden är beredningarnas arbete och budgeten för den politiska organisationen.

Källa: Kommunallagen

Visa merVisa mindre

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt