SD vill se ett tiggeriförbud ska gälla i Vallentuna centrum och Tellusområdet. Foto: Emma Löf Hagström/Privat

SD: Inför lokalt tiggeriförbud i Vallentuna

I oktober införde Täby och Danderyd tiggeriförbud i sina kommuner. Nu ska frågan upp för diskussion även i Vallentuna – där Allianspartierna har delade meningar om saken.

  • Publicerad 15:55, 1 nov 2019

Sverigedemokraterna i Vallentuna har nu i oktober lämnat in en motion om att förbjuda tiggeri i Vallentuna, precis som Täby och Danderyd nyligen gjort i sina kommuner.

KLUBBAT: Täby röstade för tiggeriförbud

Klart: Nu införs tiggeriförbud i Danderyd

De föreslår att man börjar med centrum och Tellusområdet. Man vill även att kommunen ska utreda om man kan införa att generellt tiggeriförbud i hela Vallentuna tätort.

Martin Siltanen (SD) är gruppledare för partiet.

– Vi vet numera att tiggeri ofta är organiserat. Vi är emot människohandel och utnyttjande av människor i utsatta situationer. Vi tror inte att tiggeri hjälper någon i längden. Vi ser hellre att de här människorna ska få hjälp via sina respektive EU-länder, säger han.

Varför just i centrum och Tellusområdet?

– Vi såg dessa platser som ett naturligt första steg utifrån rådande läge men är givetvis lyhörda för nya förslag på platser.

Vad tänker du om de fall där det inte rör sig om människohandel?

– Vi ser det här som ett första steg i att kunna åtgärda den organiserade människohandeln, sen har vi självklart socialtjänstlagen som ska ta hand om våra utsatta i övrigt.

Enligt polisen upplever de inte att tiggeri skulle vara något stort problem i Vallentuna idag.

– Det är inget problem idag. Det är ingen som verkar bry sig om de där. Vi får inga påringningar om att de ofredar folk och så vidare, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis.

Martin Siltanen menar dock att det inte handlar om hur utbrett tiggeriet är.

– Många pratar om mängden tiggare men det är att stoppa människohandeln i sig som är poängen, säger han.

SD:s motion ska upp i kommunfullmäktige den 11 november. Den skickas då vidare till kommunstyrelsen, där den bereds – vilket vanligtvis tar 6-12 månader. Först efter det kan kommunfullmäktige ta ställning till förslaget.

Så säger den politiska majoriteten om förslaget

Parisa Liljestrand (M):

– Inom Moderaterna i Vallentuna så tycker vi att tiggeriet är ett problem då det handlar om människor, oftast EU-medborgare, i utsatta lägen som dessutom exploateras av andra. Dock tycker vi inte att lokala förbud är rätt väg att gå. Vi står därför bakom Moderaternas förslag på riksplanet – ett nationellt förbud.

Björn Furugren Beselin (C):

– Vi är definitivt emot ett kommunalt tiggerförbud. Vi anser att det är en nationell fråga som behöver tas på ett nationellt plan. Vi kommer ge avslag. Sen är det ju så att Vallentuna inte har så mycket tiggare, det här känns mer som en symbolisk fråga för högerpartier.

Michel Louis (KD):

– Vi är inte främmande för att göra samma sak som i Täby. Ur ett människovärdesperspektiv så tycker vi att tiggeri är fel. Om vi ska hjälpa dem ska vi göra det på ett annat sätt, till exempel försöka hitta en sysselsättning för dem där de kan tjäna ihop sina egna pengar. Vi kan tycka att tiggeriförbud i Vallentuna möjligtvis är värt att undersöka. Men det ska vara en Alliansfråga och vi kommer inte gå emot övriga i Allianspartier i den här frågan.

Ylva Mozis (L):

– Liberalerna är emot tiggerförbud. Dels för att man inte ska förbjuda människor att be om hjälp. Vi tycker heller inte man ska bestraffa den som är mest utsatt och göra den till brottsling också. De problem man vill komma åt med ett tiggeriförbud kan man komma åt med befintliga lagar. Vi har inte diskuterat motionen, men Liberalerna kommer inte rösta för ett tiggeriförbud.
 

Tolv personer misstänkta för misshandel i Täby

Nyheter Ungdomar från Vallentuna, Täby och Sollentuna har häktats Antalet misstänkta för händelsen i Täby som inträffade innan jul fortsätter att stiga, men vad som faktiskt har hänt är fortfarande oklart.tisdag 25/2 17:00

Papegojan Putin fortfarande försvunnen

Nyheter Djurkommunikatör har kallats in Papegojan Putins försvinnande engagerar många människor runt om i Danderyd och Stockholm. Men trots flera insatser är han fortfarande försvunnen.tisdag 25/2 16:54
Stockholm Direkt