Kommunen borde inrätta ett återvandringskontor, tycker Sverigedemokraterna.

SD: Inrätta återvändningskontor för invandrare

Inrätta så kallade återvandringskontor för att få invandrare som inte anpassat sig till det svenska samhället att återvända till sina hemländer. Det föreslår SD i Botkyrka i en motion. – Osmakligt, tycker moderaten Willy Viitala.

  • Publicerad 17:33, 6 mar 2018

Paula Bieler, Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson, föreslog nyligen att Migrationsverket görs om till ett återvandringsverk. Nu kommer SD i Botkyrka med ett förslag i samma linje.

– Det här kom upp som en idé när vår partiledare tog upp återvandringen. Då tänkte vi att vi i Botkyrka som är en kommun med stor invandring ska ta vårt ansvar, säger Sebastian Lindqvist (SD).

I sin motion föreslår partiet att kommunen inrättar så kallade återvandringskontor.

– Det vi menar är att det finns människor som kommit till Sverige som aktivt vill ha hjälp att flytta hem igen. Och det finns de som inte vill anpassa sig, inte lär sig svenska eller är systematiskt kriminella. Då tycker jag att de ska åka hem igen och ska få hjälp med det. Vi kan inte tvinga någon men vi kan informera om möjligheterna, säger Sebastian Lindqvist.

Kontoret ska till exempel informera om ekonomisk hjälp som går att få, erbjuda hjälp med administrativa frågor, kontakt med myndigheter och etablering i hemlandet, förklarar Sebastian Lindqvist.

Hur många är det egentligen som vill ha den här hjälpen?

– Vi vet inte hur det ser ut i Botkyrka, det får utredas, säger Sebastian Lindqvist (SD).

Förslaget väcker starka reaktioner hos flera av de andra partierna i Botkyrka. Willy Viitala, politisk sekreterare för M kallar förslaget är osmakligt.

– Uppenbart är syftet, givet SD:s underliggande rasistiska agenda, att få folk att flytta ifrån Sverige. Människor som enligt SD inte passar in i deras ”svenskhet” utifrån till exempel kultur och religion, säger han om motionen.

Att SD på det här sättet vill ha ett etniskt svenskt Botkyrka tillbakavisar Sebastian Lindqvist.

– Nej det står inget sånt i motionen. Alla som sköter sig, jobbar och arbetar får vara kvar, säger han.

"Felsatsade skattepengar"

Idag erbjuder Migrationsverket hjälp till de som vill återvända till hemlandet. Att spendera kommunens pengar på ett återvandringskontor är slöseri och felsatsade skattepengar, menar Willy Viitala.

– Vi har ett underskott på personer i arbetande ålder, samtidigt som andelen unga och äldre ökar. Vi har mycket att vinna på att snabbare få in nyanlända i studier och arbete. Inte resignera och aktivt verka för att de ska återvända hem, dessutom med kommunala skattemedel.

Centerpartiets Robert Steffens (C) tycker att SD:s förslag är "trist men inte förvånande".

– Det är ju bättre satsade skattepengar att få SFI att fungera och att människor får rätt kompetenser för arbetsmarknaden. Många har tagit sig hit på svåra sätt och gått igenom en asylprocess, jag tror inte att vi behöver lägga pengar på att hjälpa dem att åka hem. Det är ett problem som SD blåst upp i sitt eget huvud, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.