"Vi ställer oss frågande till hur de resonerar", säger Björn Lindgren (SD), om att alliansen i Järfälla vill ta styret. Foto: Pressbild/Mikael Andersson

SD kommer inte stötta alliansen i Järfälla

Sverigedemokraterna i Järfälla kommer inte att stå bakom ett alliansstyre. Något inte heller S, MP eller V gör.

  • Publicerad 14:21, 11 okt 2018

På kommunfullmäktige måndag 15 oktober ska politikerna rösta om hur kommunstyrelsen ska se ut kommande mandatperioden, och om kommunalråden. Men än så länge är det inte klart vilka som ska styra kommunen.

Under förmiddagen gick alliansen, M, L, C och KD ut med att de planerar att ta styret. Men tillsammans får de ihop 27 av 61 mandat, vilket inte räcker för majoritet.

För att ett alliansstyre ska gå igenom, får alltså de andra partierna inte rösta mot. S, MP och V har bekräftat att de kommer rösta nej, något som nu även SD gör.

– Vi har inte varit inblandade i deras samtal och ställer oss frågande till hur de resonerar. De har ingen majoritet, säger Björn Lindgren, gruppledare för SD i Järfälla.

Kommer ni att stötta ett alliansstyre?

– Nej, det kommer vi inte göra. Vi vet inte vad de har att komma med. Vi skickade ut ett erbjudande om ett samarbete men de sa nej, det är den kontakt vi har haft. Vi har inte haft några samarbetssamtal.

Vad krävs för att ni ska stötta ett block?

– Det krävs att man samtalar med oss och respekterar våra väljare, vi är ju tredje största parti med bred marginal, avslutar Björn Lindgren.

Stockholm Direkt