Foto: Sacharias Källdén

SD ökar kraftigt i Sköndal

16,4 procent, så många röstade på SD i centrala Sköndal i det här valet. Det är en ökning med sju procentenheter – och mest i östra Söderort.

  • Publicerad 16:18, 12 sep 2018

Precis som i resten av Stockholm, och Sverige, var det Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som ökade mest i den här delen av Söderort. Snittet i hela valdistriktet östra Söderort blev en ökning med tre procent för SD och för V 5,9 procent.

V hade sin i särklass kraftigaste ökning i valkretsen Fagersjö Inre, där plockade partiet 9,8 procent fler röster än i förra valet.

Sköndal starkt SD-fäste

När det gäller SD så hade de sin kraftigaste ökning i valkretsen Sköndal centrum, där gick de hela sju procent plus jämfört med förra valet. Partiet fick totalt 16,4 procent av rösterna, vilket är mest i hela östra Söderort, ihop med norra Hökarängen som landade på ungefär samma procent.

Sköndalsbor som tidningen träffar är förvånade.

– Det trodde jag inte. Min känsla är att det är trivsamt och inte så uppdelat mellan människor här i Sköndal, så det förvånar mig. Här bor många både nyanlända och infödda svenskar och jag har inte upplevt att det är några konflikter, säger Clara Sohlberg, som lade sin röst på MP i det här valet.

Emelie Nilsson blir överraskad när hon hör att SD har så starkt stöd i Sköndal. Foto: Jannie Flodman

"Finns ett missnöje"

Inte heller Emelie Nilsson är beredd på resultatet.

– Det förväntade jag mig inte. Jag vet att det finns ett missnöje här i området, att man pratar om att det blivit stökigare på kvällarna och att folk driver runt, och det är lätt att skylla det på asylboendet som ligger här i närheten. Det kan vara skälet till de här siffrorna, och det är väldigt trist, säger hon.

– Tittar man på partiets agenda är den inte särskilt trevlig. Det som gör mig upprörd är att de vinner röster på sin invandrarpolitik, inte på övriga frågor i samhället som är jätteviktiga att lösa, tillägger hon.

Själv säger hon att hon röstade på ett ”mittenparti”.

Hur tror du att det kommer påverka vardagen i Sköndal?

– Det kan på sikt göra att det blir dålig attityd och tråkigare stämning här i Sköndal. Men jag hoppas inte det.

Sköndalsbon Ted Morbergs reaktion på siffrorna är att ”det låter konstigt”.

– Jag känner ingen som röstar på SD och jag har bara positiva erfarenheter av de ensamkommande ungdomarna som bor här i Sköndal. Själv röstade jag på MP för miljön och klimatet är viktigt. Allt dom säger är inte bra, men dom behövs, säger han.

Clara Sohlberg. Foto: Jannie Flodman

Ted Morberg. Foto: Jannie Flodman

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Här får Söderort en egen Katarinahiss

Nyheter Då öppnar den En liten Katarinahiss – i Liljeholmen. Snart är den nya allmänna hissen i Söderort färdig: "Ett ovanligt och avancerat jobb", säger byggarna.onsdag 21/11 20:00

Oro för trafikinfarkt vid ny handelsplats

Nyheter ✓Nu byggs Systembolaget, Willys och Plantagen i Sköndal ✓1 400 fler fordon per dygn Nu byggs den nya handelsplatsen i Sköndal. Frågan är bara hur Sköndalsbor ska kunna ta sig till och från sitt hem när trafiken ökar med 1 400 bilar per dygn.onsdag 21/11 20:00