Foto: Sacharias Källdén

SD ökar kraftigt i Sköndal

16,4 procent, så många röstade på SD i centrala Sköndal i det här valet. Det är en ökning med sju procentenheter – och mest i östra Söderort.

  • Publicerad 16:18, 12 sep 2018

Precis som i resten av Stockholm, och Sverige, var det Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet som ökade mest i den här delen av Söderort. Snittet i hela valdistriktet östra Söderort blev en ökning med tre procent för SD och för V 5,9 procent.

V hade sin i särklass kraftigaste ökning i valkretsen Fagersjö Inre, där plockade partiet 9,8 procent fler röster än i förra valet.

Sköndal starkt SD-fäste

När det gäller SD så hade de sin kraftigaste ökning i valkretsen Sköndal centrum, där gick de hela sju procent plus jämfört med förra valet. Partiet fick totalt 16,4 procent av rösterna, vilket är mest i hela östra Söderort, ihop med norra Hökarängen som landade på ungefär samma procent.

Sköndalsbor som tidningen träffar är förvånade.

– Det trodde jag inte. Min känsla är att det är trivsamt och inte så uppdelat mellan människor här i Sköndal, så det förvånar mig. Här bor många både nyanlända och infödda svenskar och jag har inte upplevt att det är några konflikter, säger Clara Sohlberg, som lade sin röst på MP i det här valet.

Emelie Nilsson blir överraskad när hon hör att SD har så starkt stöd i Sköndal. Foto: Jannie Flodman

"Finns ett missnöje"

Inte heller Emelie Nilsson är beredd på resultatet.

– Det förväntade jag mig inte. Jag vet att det finns ett missnöje här i området, att man pratar om att det blivit stökigare på kvällarna och att folk driver runt, och det är lätt att skylla det på asylboendet som ligger här i närheten. Det kan vara skälet till de här siffrorna, och det är väldigt trist, säger hon.

– Tittar man på partiets agenda är den inte särskilt trevlig. Det som gör mig upprörd är att de vinner röster på sin invandrarpolitik, inte på övriga frågor i samhället som är jätteviktiga att lösa, tillägger hon.

Själv säger hon att hon röstade på ett ”mittenparti”.

Hur tror du att det kommer påverka vardagen i Sköndal?

– Det kan på sikt göra att det blir dålig attityd och tråkigare stämning här i Sköndal. Men jag hoppas inte det.

Sköndalsbon Ted Morbergs reaktion på siffrorna är att ”det låter konstigt”.

– Jag känner ingen som röstar på SD och jag har bara positiva erfarenheter av de ensamkommande ungdomarna som bor här i Sköndal. Själv röstade jag på MP för miljön och klimatet är viktigt. Allt dom säger är inte bra, men dom behövs, säger han.

Clara Sohlberg. Foto: Jannie Flodman

Ted Morberg. Foto: Jannie Flodman

Brand i Johanneshov

Nyheter Tre skadade efter en lägenhetsbrand Tre skadade efter en lägenhetsbrand i Johanneshov under onsdagseftermiddagen.onsdag 26/6 17:04

Klart: Då byggs avloppstunneln under Mälaren

Nyheter Ska leda Västerorts avloppsvatten till Sickla Processen har tagit sex år. I januari 2020 inleds arbetet inför det stora bygget av en avloppstunnel under Mälaren, från Bromma till Sickla.onsdag 26/6 14:57