Arnold Boström, gruppledare för Sverigedemokraterna i Huddinge i kyrkovalet.

SD: Omvänd förortens muslimer till kristna

Sverigedemokraterna i Huddinge går till val med ett hårt budskap om kristen mission."Muslimer borde integreras och bli en del av Svenska kyrkan" säger Arnold Boström (SD).

  • Publicerad 17:34, 11 sep 2017

Det är Sverigedemokraternas recept, som presenteras inför kyrkovalet. Arnold Boström, gruppledare i Sverigedemokraternas nomineringsgrupp i Huddinge i kyrkovalet, anser att invandrade svenskar behöver integreras både kulturellt och religiöst.

– Svenska kyrkans huvuduppgift måste vara att få så många som möjligt att övergå från de här grupperna till Svenska kyrkan.

SD Huddinge går till val med att svenska kyrkan ska avbryta samarbeten med andra religioner och istället jobba för att "bedriva mission, även i parallellsamhällen, för att motverka andra religioners frammarsch".

– Det går inte att samtala med andra som har en så pass annorlunda syn på så mycket. Vi anser att det finns en väsensskild skillnad mellan kristendom och islam.

Vill missionera i förorten

Särskilt viktigt anser han det vara att bedriva mission i "parallellsamhällen", områden som myndigheterna har tappat kontroll över. Det menar han är fallet i Flemingsberg, Vårby gård och västra Skogås.

Han menar att islam bidrar till att skapa sådana parallellsamhällen eftersom religionen "har svårt att harmoniskt samexistera med den svenska och västerländska kulturen".

– Jag vill inte säga att alla i islam är extremt annorlunda. Men väldigt många är det. Det är tyvärr en verklighet som finns.

Med mission menar Arnold Boström att kyrkan ska bli mer synlig i dessa områden och ha mer aktiviteter för allmänheten.

– Mission är ju att försöka omvända de som inte är kristna. Det kan vara muslimer och det kan vara de som inte har någon tro alls. Sen kanske det inte kommer att lyckas. Men man måste försöka.

"De borde integreras"

I Flemingsbergs kyrka finns ett samarbete mellan Stadsmissionen, Svenska kyrkan i Flemingsberg och Stockholms katolska stift. Verksamheten, som går under namnet Källan, är interreligiös och välkomnar såväl kristna som muslimer till bland annat svensklektioner och kvinnogrupper. Om Arnold fick bestämma skulle samarbetet inte få fortsätta.

– Jag har inga problem att samtala med människor. Men just samarbete är fel inriktning. Jag anser att de borde integreras och bli en del av Svenska kyrkan.

Muslimer och kristna lever sida vid sida i det svenska samhället, är det inte viktigt att hitta sätt att samexistera?

– Det kan jag knappast svara på. Min inställning är att Svenska kyrkan bör ha så lite att göra med dem som möjligt så att islam inte stärks.

Socialdemokraterna, som är i majoritet i Huddinge pastorat sedan förra valet, har varit pådrivande för att skapa interreligiöst samarbete. Gruppledaren Barbro Bergstedt tycker att SD har helt fel.

– Viktigast är att vi kan leva samman och tro olika. Det vill vi jobba för. Interreligiösa samarbeten och förståelse. Svenska kyrkan kan inte gå ut och konvertera muslimerna. Det är osannolikt, säger hon.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.