LÄMNAR. SD-politikern hade delat en video från en före detta profilerad nazist. Nu avsäger hon sig alla uppdrag i Botkyrka. Foto: Lisa Halldén/screenshot från Facebook

SD-politiker delade konspirationsteori – avgår

På sin Facebooksida delade en SD-politiker en video från en före detta profilerad nazist. Nu avsäger hon sig alla uppdrag som kommunpolitiker i Botkyrka.

  • Publicerad 13:21, 14 aug 2019

Ann-Katrin Matar är sverigedemokratisk politiker i Botkyrka kommun och sitter som ersättare i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden och som ledamot i Dialogkommissionen.

På sin Facebook-sida har hon delat en Youtube-video av Björn Björkqvist, före detta propagandachef för Nationalsocialistisk front och ansluten till den insomnade nazistpartiet Svenskarnas parti.

Båda är partier som har strävat efter att på parlamentarisk väg avskaffa demokratin. Att detta delas av Ann-Katrin Matar, som genom Dialogkommissionen ska stärka arbetet med demokratiutveckling i Botkyrka, är inte okej, menar partiet.

– Vi fick reda på detta igår. Det är totalt oacceptabelt och Ann-Katrin Matar har nu lämnat alla sina uppdrag i partiet, säger Max Möllerström som är politisk sekreterare i SD i Botkyrka.

"Skolan skapad för att indoktrinera barn"

Ann-Katrin Matar hade enligt honom sagt att det i videon fanns saker som hon höll med om och att det var därför hon hade delat den.

I sin video hävdar Björn Björkqvist att skolan är skapad för att indoktrinera barn och hjälpa Socialdemokraterna "att skapa framtida väljare". Han kallar värderingar om "allas lika värde" för floskler och ett politiskt ställningstaganden, samt säger att ”ordet demokrati och demokratins grund har säkert betytt en massa fina saker en gång i tiden, men idag gör det ju inte det. Idag är det helt meningslösa tomma ord. Det är sånt som sossar slänger ur sig.”

– Hon förstod problematiken med att dela detta och vi kom överens om att hon lämnade sina uppdrag eftersom hon uppenbarligen inte delar partiets riktlinjer och politik, säger Max Möllerström.

Foto: Screenshot från Facebook

Ann-Katrin Matar kommer officiellt kliva av sina uppdrag i samband med kommunfullmäktiges sammanträde 26 september.

Varnar för chemtrails

På sin Facebook-sida varnar Ann-Katrin Matar också för farorna med chemtrails och 5g-strålning – båda avfärdade som ofarliga av etablerad forskning.

I ett inlägg från december förra året skriver hon om att svenskar likt fransmännen borde protestera mot prisökningar och nedskärningar, men att detta inte sker för att svenska läkare drogar ner folket. "Där ligger hemligheten. Fråga Stefan Löfvén och Annie Lööf", skriver hon.

2012-2013 var Ann-Katrin Matar ersättare i samma nämnd och i kommunfullmäktige, men då som miljöpartist.

Foto: Screenshot från Facebook

Foto: Screenshot från Facebook

Nationalsocialistisk front

Nationalsocialistisk front (NSF) lades ner 2008. I samma veva lanserades partiet Folkfronten som säkerhetspolisen betraktade som enbart ett nytt namn på tidigare NSF, eftersom planerna att på parlamentarisk väg avskaffa demokratin och etablera ett nationellt styre fanns kvar.

2009 bytte Folkfronten namn till Svenskarnas parti, som efter ett dåligt valresultat 2014 lades ner i maj 2015.