RUIN. SD-politikern bodde tidigare i Norsborgs herrgård som brann ner på annandag påsk i år. Foto: Claudio Britos

SD-politiker i Botkyrka bodde i Danderyd

Sedan en SD-politiker förlorade sitt hem i branden på Norsborgs herrgård i påskas flyttade han till Danderyds kommun. Efter BotkyrkaDirekts rapportering har han avsagt sig alla uppdrag.

  • Publicerad 13:21, 11 jun 2019

I påskas brann Norsborgs herrgård ner till grunden. I huset bodde bland annat en SD-politiker med uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige i Botkyrka.

I och med branden tvingades han att flytta och sedan slutet på april är han folkbokförd i Danderyd. Men för att få sitta i kommunfullmäktige måste man bo i samma kommun.

– Har man avflyttat från kommunen och då blivit folkbokförd i den andra kommunen så har man förlorat sitt uppdrag som fullmäktigeledamot, säger Staffan Wikell som är jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

När BotkyrkaDirekt ringer upp Martin Inglot, Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, är det första gången han hör talas om att hans kollega har flyttat.

– Jag får ringa honom efter det här samtalet och kolla hur hans bostadssituation ser ut. Jag vet ju att hans hus brann ner så det är ju en lite speciell situation, säger han.

Senare samma dag väljer SD-politikern att avsäga sig samtliga politiska uppdrag i Botkyrka kommun.