RUIN. Nils Ahlin bodde tidigare i Norsborgs herrgård som brann ner på annandag påsk i år. Foto: Claudio Britos

SD-politiker i Botkyrka – bor i Danderyd

Sedan SD-politiken Nils Ahlin förlorade sitt hem i branden på Norsborgs herrgård i påskas har han bott i Danderyds kommun. Nu riskerar han att förlora sin plats i kommunfullmäktige i Botkyrka.

  • Publicerad 13:21, 11 jun 2019

I påskas brann Norsborgs herrgård ner till grunden. I huset bodde bland annat Nils Ahlin, SD-politiker och ledamot i kommunfullmäktige i Botkyrka.

I och med branden tvingades Nils Ahlin att flytta och sedan slutet på april är han folkbokförd i Danderyd. Men för att få ha kvar sin plats i kommunfullmäktige i Botkyrka, måste han bo i kommunen.

– Har man avflyttat från kommunen och då blivit folkbokförd i den andra kommunen så har man förlorat sitt uppdrag som fullmäktigeledamot, säger Staffan Wikell som är jurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

När BotkyrkaDirekt ringer upp Martin Inglot, Sverigedemokraternas gruppledare i Botkyrka, är det första gången han hör talas om att Nils Ahlin har flyttat.

– Jag får ringa honom efter det här samtalet och kolla hur hans bostadssituation ser ut. Jag vet ju att hans hus brann ner så det är ju en lite speciell situation, säger han.

Om Nils Ahlin förlorar sin plats i kommunfullmäktige går den till nästa kandidat på listan.

Uppdatering: Sedan denna artikel publicerats har Nils Ahlin avsagt sig samtliga politiska uppdrag för Botkyrka kommun.