RETWEETS. SD-politikern i Botkyrka har både delat och gillat det homofobiska inlägget från Granskning Sverige. Foto: Skärmdump från "Inte rasist men"/Arkiv

SD-politiker spred homofobiskt inlägg

En SD-politiker i Botkyrka delade ett homofobiskt inlägg på sitt privata Twitterkonto. Men han får ändå ha kvar sitt uppdrag i partiet.

  • Publicerad 12:15, 15 aug 2019

En SD-politiker i Botkyrka har delat ett homofobiskt inlägg, vilket sajten "Inte rasist men" visat.

Skärmdumpar från Micael Lejons Twitterkonto visar att han 5 augusti delat ett inlägg från Granskning Sverige om överbefälhavaren Micael Bydéns deltagande i Prideparaden. I inlägget hävdas det att överbefälhavarens son skulle vara homosexuell, på grund av att han blekt sitt hår. Sonen kallas i inlägget "korvryttare".

Micael Lejon sitter som ersättare i kultur- och fritidsnämnden i Botkyrka kommun.

– Jag har pratat med honom och han förstår att det var olämpligt att retweeta ett sådant inlägg, säger Robert Stenkvist, ordförande i SD i Botkyrka.

Hur ser du på att en företrädare för partiet uttrycker sig homofobiskt?

– Det var inte hans uttryck utan han retweetade det bara. Jag känner honom sedan gammalt och han är ingen homofob. Men det är ett osmakligt uttryck och det var olämpligt att han delade det.

Varför gjorde han det?

– Han tyckte inte att vår överbefälhavare ska larva sig på Pridefestivalen och det kan jag väl hålla med om. Vår överbefälhavare ska försvara fosterlandet till sista blodsdroppen. Att vara med på Pridefestivalen är en sak, men att larva sig så där, det är något annat.

På vilket sätt larvade han sig?

– Vi har sett bilder där han hoppar och fjantar sig. Det är inte statsmannamässigt. Det är min åsikt. Men uttrycket är osmakligt och inte sånt som vi ska hålla på med.

Vad sa Micael Lejon när du pratade med honom?

– Han förstår problematiken och han har bett om ursäkt till mig och till föreningen.

Får han sitta kvar?

– Ja det får han. Han har inga tunga uppdrag och det här är inte alls av den digniteten att han ska avgå. Kanske partiledningen gör en annan bedömning men det är min.

Men Ann-Katrin Matar fick lämna sina uppdrag på grund av vad hon delat?

– Ja våra företrädare kan inte ha långgående konspirationsteorier. Var gränsen går är en bedömningsfråga, men där gick det för långt. Det hon delade ingav inte förtroende.

Hur påverkar det här förtroendet för ert parti?

– Om vi sköter det här på ett balanserat sätt så tror inte jag att det gör en större skada. Alla partier har folk som inte lever upp till förväntningarna. Däremot kan många såna här saker minska förtroendet för politikerkåren över lag.

– Vi är ett ungt parti som vuxit väldigt snabbt och vi hinner inte kolla upp alla på ett ordentligt sätt. Vad gäller Matar hade jag ingen aning om vad hon skrev på sin Facebooksida. Vi behöver kolla upp det där bättre, det är en lärdom vi får ta med oss.

I går rapporterade BotkyrkaDirekt att SD-politikern Ann-Katrin Matar fick avgå på grund av inlägg hon delat på sin Facebooksida.