VÅGMÄSTARE. Peter Wallmark och Sverigedemokraterna ser ut att bli vågmästare i kommunfullmäktige. Foto: Patrik Wirén

SD räknar med samtal om styret i Stockholm

Sverigedemokraterna går framåt och får en vågmästarroll i Stadshuset. Men trots att övriga partier säger att de inte vill samarbeta med SD tror gruppledaren Peter Wallmark att de kommer få samtal.

  • Publicerad 07:00, 11 sep 2018

En ökning på 2,8 procentenheter till 8 procent i Stockholms stad. Sverigedemokraterna ser ut att få en vågmästarroll i kommunfullmäktige, och ta plats i stadens nämnder med sina åtta mandat.

– Att vi går framåt är positivt. Vi ser ut att få en vågmästarroll, sedan spelar det ingen roll om det är 8, 12 eller 14 procent. Nu kan vi vara med och påverka, säger Peter Wallmark, SD:s toppnamn i Stockholm.

– Det är klart att vi hade hoppats på högre siffermässigt, men vi är nöjda med positionen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under dagen har det varit en hel del diskussioner internt kring valresultatet och hur partiet ska förvalta det.

Övriga partier har pratat om att det krävs blocköverskridande samarbete men alla stänger dörren till er. Hur ser du på det?

– Så har det låtit i hela Sverige, men det är bara att titta på andra ytor, där samarbetar man med oss när man förstår det. De behöver titta mer på sina väljare än sina personliga valfrågor. Hos Moderaterna vill sju av tio samarbeta med SD. Om vissa partier vill fortsätta att obstruera så kommer de stå till svars för det i nästa val eller tidigare.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Wallmark har under dagen följt de olika utspelen kring Moderaterna och Miljöpartiet med förvåning, något som skulle kunna sätta deras vågmästarroll ur spel.

Helldén (MP) förnekar samtal med Moderaterna

– Man förväntar sig kanske inte att de partierna (M och MP) ska förhandla. Det låter ytterst förvånande med tanke på hur långt ifrån varandra de ligger i politiken och i den politik som förts.

De andra partierna har sagt att de utesluter samtal med er. Kommer ni ta det första steget och ta kontakt med något parti angående ett kommande samarbete?

– Jag vill inte föregå våra diskussioner. Vi ska ha ett gruppmöte nu. Vi avvaktar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.