Fredrik Franzén (SD) betalade år 2012 in ett stödmedlemsskap till Nordiska motståndsrörelsen, enligt Dagens ETC. Foto: Skärmdump/Privat

SD-topp i Järfälla betalade pengar till nazistorganisation

Fredrik Franzén, Sverigedemokraternas vice ordförande i Järfälla, betalade under ett års tid pengar till nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen. Det rapporterar Dagens ETC.

  • Publicerad 13:16, 12 sep 2017

En granskning som tidningen Dagens ETC har gjort visar att Fredrik Franzén, vice ordförande i Sverigedemokraterna i Järfälla, tecknat ett stödmedlemsskap till nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, NMR.

Enligt ETC tecknade han medlemskapet 2012, samtidigt som han engagerade sig i Sverigedemokraterna.

Han ska ha betalat in minst 500 kronor till hemsidan Nordfront, som drivs av NMR, i september 2012. Enligt ETC gjordes också en transaktion till sidan i juni 2013. Tidningen uppger att han i april 2013 skrivit på Nordfront att han "valt att bli stödmedlem...samtidigt som jag blev medlem i SD".

Bekräftar att han betalat

För ETC bekräftar Fredrik Franzén att han betalat ett stödmedlemskap till NMR.

– Jag tyckte att det var en god sak att stödja politiskt nationalistisk opposition, utan att ha helt klart för mig exakt hur dessa organisationer skilde sig åt, säger han till ETC.

På tidningens fråga om varför han stödjer en nationalsocialistisk organisation svarar Fredrik Franzén:

– Jag stödjer inte någon nationalsocialistisk organisation. Jag har istället valt att engagera mig i SD eftersom deras ideologi, politik och retorik ligger i linje med mina egna uppfattningar.

Han fortsätter:

– Jag ansåg och anser fortfarande att NMR har en alltför hårdför och kollektivistisk politik och ideologi, med ett både felaktigt och onödigt fokus på judars politiska roll i Västvärlden.

Aktiv i nio månader

Han ska ha läst och kommenterat på sajten i nio månader efter sitt medlemsskap, och har också för några månader sedan spridit artiklar från och gillat sidor som Nya Tider, Fria Tider och Granskning Sverige, enligt ETC. Alla tre sajter har enligt tidningen Expo kopplingar till vit makt-miljön.

StockholmDirekt söker Fredrik Franzén för en kommentar.

Granskningen

ETC har gjort granskningen utifrån ett register som en anonym grupp som kallar sig "No front friday" hackat från sajten Nordfront.se:s server.

ETC har sedan kollat upp vilka i registren som är förtroendevalda eller har partipolitiska uppdrag. Deras resultat visar på att bland annat två allianspolitiker och en vänsterpartist betalat pengar till NMR. Enligt ETC har NMR dock mest stöd av SD-politiker, där 14 personer dyker upp. Fem av dem har idag politiska uppdrag för Sverigedemokraterna.

Källa: ETC

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

I Kallhäll gestaltas livet på flykt – på teaterscenen

Nyheter "Det här är en unik historia" 20 skådespelare från lågstadieåldern till pensionen repar just nu för fullt inför Teodoks höstuppsättning Fursten i nätet. På scenen i Kallhäll gestaltar de livet på flykt – och mottagandet i Sverige.tisdag 19/6 11:54