Fredrik Franzén (SD) skrev i en kommentar på Nordfront att han valt att bli stödmedlem i SMR, som också går under namnet NMR. Nu har han avsagt sig sina förtroendeuppdrag. Foto: Skärmdump/Privat

SD-topp lämnar efter nazistavslöjande

SD-politikern Fredrik Franzén, vice ordförandet i partiet i Järfälla, avsäger sina förtroendeuppdrag, skriver Mitt i Järfälla. Anledningen är ett avslöjande tidigare i år om att han blivit stödmedlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

  • Publicerad 14:18, 10 okt 2017

För några veckor sedan avslöjade tidningen ETC att Fredrik Franzén, vice ordförande i Sverigedemokraterna i Järfälla, betalat in pengar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Enligt tidningen handlade det om ett stödmedlemskap.

SD-toppen förnekar medlemskap i nazistorganisation

Men för StockholmDirekt hävdade Fredrik Franzén att det rörde sig om informationsmaterial. Det trots att han själv kommenterat på NMR:s hemsida Nordfront att han blivit stödmedlem. "Jag har valt att bli stödmedlem samtidigt som jag blev medlem i SD", skrev Franzén år 2013.

– Det jag skrev på Nordfront var slarvigt att alla borde stödja politiskt nationalistiska krafter. Då kände jag inte någon inom politiken och jag har inte haft kontakt eller känt någon inom motståndsrörelsen, sa han till StockholmDirekt i september.

"Pågående process"

Nu har Franzén avsagt sig sina förtroende uppdrag, något som Mitt i Järfälla var först att rapportera. Samtidigt pågår ett uteslutningsärende mot Franzén.

Henrik Gustafsson, informationsansvarig för Sverigedemokraterna, skriver i ett mejl till att man från partiets håll vid flera tillfällen uppmanat Fredrik Franzén att lämna partiet, och att det annars skulle startas ett medlemsärende om honom.

– Denna uppmaning vittnar om hur allvarligt partiet ser på de uppgifter som framkommit. Det betyder naturligtvis att han inte kan företräda vårt parti i något avseende. Jag kan bekräfta att det finns en pågående intern process som hanteras utav partiets medlemsutskott, skriver han till Järfälla Tidning/StockholmDirekt.

StockholmDirekt har varit i kontakt med Fredrik Franzén som avböjer att kommentera.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35