Fredrik Franzén (SD) skriver i en kommentar på Nordfront att han valt att bli stödmedlem i SMR, som också går under namnet NMR. Nu förnekar han att så är fallet. Foto: Skärmdump/Privat

SD-toppen förnekar medlemskap i nazistorganisation

Fredrik Franzén (SD) hävdar att pengarna han betalat in till Nordfront var för informationsmaterial. Han står på sig trots att det på deras sajt fortfarande finns en kommentar där han själv skriver "jag har valt att bli stödmedlem".

  • Publicerad 18:45, 12 sep 2017

Fredrik Franzén, vice ordförande i Sverigedemokraterna i Järfälla, är en av fem personer inom SD som har har betalat in pengar till Nordiska motståndsrörelsen, enligt Dagens ETC. Enligt ETC beställde han 2013 ett stödmedlemskap i NMR.

I en kommentar från 2013 på sajten Nordfront, som drivs av NMR, har han själv uppgett att han blivit stödmedlem samtidigt som han gått med i Sverigedemokraterna (se skärmdump).

En transaktion på minst 500 kronor gjordes också i september 2012, enligt ETC.

Men till Järfälla Tidning hävdar Fredrik Franzén själv att han beställde informationsmaterial om NMR. Han säger att han då fyllde i sina uppgifter på deras hemsida.

– Jag beställde deras skrift om deras ideologi. Det skrivs mycket om dem på nätet, jag ville veta själv vad de står för. Sedan fick jag en avi hemskickad om medlemskap och prenumeration, men den slängde jag, säger han.

Men i en kommentar på Nordfront skriver du att du valt att bli stödmedlem samtidigt som du blivit medlem i Sverigedemokraterna.

– Det jag skrev på Nordfront var slarvigt att alla borde stödja politiskt nationalistiska krafter. Då kände jag inte någon inom politiken och jag har inte haft kontakt eller känt någon inom motståndsrörelsen.

"Jag har valt att bli stödmedlem samtidigt som jag blev medlem i SD". Varför skrev du så om det inte är sant?

– Jag hade nog en kaxigare och slarvigare attityd, men jag hade ingen ambition att bli politiker och hade inga uppdrag. Jag ville stödja all nationalism och hade länge hoppats på att andra partier skulle bli mer nationalistiska.

Kommentaren skrevs 2013, där Fredrik Franzén uppger att han blivit stödmedlem.

"Stöttade en hel del organisationer"

När Järfälla Tidning ställer frågan flera gånger svarar Fredrik Franzén samma sak.

– Förmodligen har jag registrerat mig på deras sida, men exakt vilket material jag beställt och vilken summa det rör sig om har jag ingen aning om idag. Jag stöttade en hel del organisationer, skickade ett par hundringar några gånger, säger Fredrik Franzén.

Enligt Fredrik Franzén ansåg han att NMR var "för extrema i sin politik och retorik" och att han samtidigt övervägde ett medlemskap i SD: Han själv engagerade sig i Sverigedemokraternas Järfällaavdelning under 2013.

– Jag förstod redan 2012 och 2013 att de stod så långt ifrån SD att det inte var förenligt med ett medlemskap. Men jag var intresserad av informationen, och ville bilda mig en uppfattning kring hur de förhåller sig i vissa frågor, säger han.

Uppmanar till avgång

ETC rapporterar att Fredrik Franzén var aktiv på Nordfront under nio månader från dess att pengarna betalades in 2012.

– Det har hänt att jag tittat där när annan media har skrivit om dem. Sedan har jag läst artiklar om flygindustri och historia. Men jag skriver i mina kommentarer att de drar för stora nationalistiska växlar, säger han.

Under tisdagen har Sverigedemokraternas informationsansvarige Henrik Gustafsson sagt till ETC att de uppmanar till avgång efter avslöjandet.

– Jag uppmanar de personer som uppenbarligen inte är sverigedemokrater att lämna vårt parti. Om så inte sker kommer det att bli en fråga för medlemsutskottet med uteslutning som följd, säger Henrik Gustafsson till ETC.

Granskningen

ETC har gjort granskningen utifrån ett register över vilka som gjort beställningar från sajten Nordfront.se, som en anonym grupp som kallar sig "No front friday" hackat från sajtens server.

ETC har sedan kollat upp vilka i registren som är förtroendevalda eller har partipolitiska uppdrag. Deras resultat visar på att bland annat två allianspolitiker och en vänsterpartist betalat pengar till NMR. Enligt ETC har NMR dock mest stöd av SD-politiker, där 14 personer dyker upp. Fem av dem har idag politiska uppdrag för Sverigedemokraterna.

Källa: ETC

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya p-platserna i Viksjö försenas kraftigt

Nyheter "En katastrof för oss handlare" Sedan årsskiftet har det varit knepigt att få parkeringsplats i Viksjö centrum. Målet var att p-platserna närmast butikerna skulle öppnas upp innan midsommar. Men det kommer att dröja betydligt...måndag 18/6 11:42

Radhuslänga brann i Järfälla i natt

Nyheter ✓Flera familjer evakuerade ✓Förundersökning inledd om mordbrand En radhuslänga i Viksjö eldhärjades svårt i samband med en brand i natt. Flera familjer fick evakueras till en närliggande skola och polisen ska nu utreda om branden var anlagd.måndag 18/6 8:48