Lokal. Kent Einarsson är nu Adelsöbo men har tidigare bott på Färingsö i många år. Foto: Lisa Halldén

SD vill få ny lokal chans

Efter en mandatperiod som slutade med två tomma stolar laddar Sverigedemokraterna upp på nytt. Kent Einarsson är nya toppnamnet.

  • Publicerad 15:29, 25 maj 2018

Det är inte en tävling. Man ska göra sitt allra bästa, och det måste vara gott nog.

Sverigedemokraternas lokala politik har inte gjort mycket väsen av sig sedan förra valet. Av de två mandat som partiet fick i kommunfullmäktige står nu båda tomma. Men nya toppnamnet Kent Einarsson lovar krafttag.

– Nu har vi sedan ett drygt år tillbaka arbetat stenhårt för att få tillbaks kompetens och kunskap och samla ihop oss och visa att vi finns här och vi vill verkligen arbeta för kommuninvånarna, säger han.

Trygghet är den fråga som Kent Einarsson huvudsakligen vill driva om han vinner mandat i valet. I övrigt vill han lyssna in Mälaröborna.

Bara att lyssna på folk

– Det är inte svårt alls. Det är bara att gå utanför dörren och lyssna på folk och så jobbar man utifrån det. Sedan får man se om det övergripande är en bra idé. Vi jobbar för alla. Om det är bra för tio men inte funkar för 2 000 då är det inte ett jättebra förslag och då får man förklara det, säger han.

Enligt Ekerö kommuns befolkningsprognos ska Ekerö ha 30 500 invånare 2023. Var ska alla bo?

– Vi måste naturligtvis bygga i takt med att det flyttar ut folk. Vi vill undvika förtätning så då handlar det om att bygga radhus, parhus, kedjehus, kanske parhus med två våningar. Och självklart måste vi bygga lägenheter också och vi måste bygga både bostadsrätter och hyresrätter.

Hur ska skolsituationen lösas?

– Vi måste ha en likvärdig skola för alla elever och därför vill vi återförstatliga skolan.

Skulle inte ett förstatligande av skolan göra att kommunen fick mindre inflytande över sina lokala skolor?

– Det är en sanning med modifikation. Man behöver naturligtvis ha en kommunikation. Och det finns många saker som är förstatligade där kommunerna kan gå in och göra de mindre ändringarna och det är ofta de mindre ändringarna som kan ge bra resultat.

Hur ska de äldre tas omhand?

– Vi måste bygga äldreboende. När man känner att man inte orkar längre ska man ha möjlighet att byta till sig en mindre lägenhet och därifrån kanske man behöver byta till en servicelägenhet.

Hur ska trafiken lösas?

– Vi har en pendelbåt som kostar upp till tio gånger mer än busstrafiken gör, för samma mängd människor. Och den går dessutom i Mälardalens vattenreserv så det är en miljöfråga också. Som det ser ut nu är det kanske inte rätt ställe att lägga pengarna på.

Hur ska kommunen bli bäst i Sverige på integration?

– Det är inte en tävling. Man ska göra sitt allra bästa, och det måste vara gott nog. Men det allra viktigaste punkterna för integration är språket, språket, språket. Kan vi inte språket så kan vi inte integrera.

Hur ska vi som kommun jobba med språkinlärning? Ska vi ha SFI inom kommunen?

– Det är ett alternativ och det beror på hur stor efterfrågan det är och hur viktigt det är. I annat fall är det inte svårare än att man tar sig dit där SFI finns.

Många kommuninvånare har vittnat om önskan om mer polisnärvaro. Hur möter ni den oron?

– Polisstationen ska öppnas och vara bemannad dygnet runt. Och så ska vi använda oss av alla de människor som på sin fritid är intresserade av att patrullera. Det finns väldigt mycket människor som vill hjälpa till.

Vad ska göras för ungdomar?

– Vi kommer sannolikt behöva fler fritidsledare och vi kanske behöver några fler fritidslokaler. Vi behöver också titta på öppettiderna för de här fritidsgårdarna.

Vad avgör valet?

– Väljarnas förtroende. Just nu finns det ett väldigt lågt förtroende för politiker och det slår mot oss allihop.

Kent Einarsson

Ålder: 56 år.

Familj: Tre barn.

Bor: Adelsö.

Gör: Besiktningsförrättare.

Intressen: Idrott och politik.

Vi möter politikerna

De kommande veckorna kommer Mälarö Tidning träffa lokalpolitiker inför valet. Från de partier som har mandat i kommunfullmäktige i dag intervjuar vi respektive partis toppkandidat. Har du missat någon finns alla tidigare intervjuer på vår sajt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Niclas är din räddare på vägen

Nyheter Bilbärgaren Niclas Ljungfeldt är en hjälpande hand vid trafikolyckor. Men han möter även ovett. – Det finns en oförståelse, säger han.måndag 18/2 15:32

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19