Förslag. Sverigedemokraterna vill införa ett tiggeriförbud i Järfälla. Foto: Mikael Andersson

SD vill införa tiggeriförbud i Järfälla

Sverigedemokraterna planerar att lägga fram ett förslag om att införa tiggeriförbud i Järfälla. Något Moderaterna i kommunen tidigare gått i bräschen för.

  • Publicerad 16:23, 8 jan 2019

Wilhelm Eriksson, vice gruppledare för Sverigedemokraterna i Järfälla Foto: Privat

Under hösten 2017 föreslog Moderaterna att ett tiggeriförbud skulle införas i Järfälla, något som fick tummen upp av Sverigedemokraterna.

Men den gången kom förslaget inte upp för behandling, eftersom M drog tillbaka alla sina motioner när det blev maktskifte i kommunen i höstas.

Efter att högsta förvaltningsdomstolen i december gett grönt ljus för skånska Vellinge kommun att införa ett lokalt tiggeriförbud, har det blivit dags för ett andra försök i Järfälla.

Den här gången är det SD som är initiativtagare, och planerar att de närmaste veckorna lägga fram en motion i kommunfullmäktige om att införa tiggeriförbud.

– Tankarna som går just nu är att vi vill införa ett generellt tiggeriförbud. Vi har sett tendenser i sociala medier kring att det här är något som folk efterfrågar. Det är tydligt att många vill ha åtgärder, säger Wilhelm Eriksson, vice gruppledare för SD Järfälla.

Varför vill ni införa ett tiggeriförbud?

– Människor kan känna sig trängda och det kan uppfattas som påtvingande. Det är en oerhörd tragedi för de som tvingas tigga, men Järfälla ska inte vara en plats dit människor åker för att försörja sig på tiggeri, säger Wilhelm Eriksson.

"Tar ställning när motionen kommer upp"

När StockholmDirekt når Moderaterna i Järfälla kan de inte kommentera hur de kommer att ställa sig till förslaget om tiggeriförbud.

– Moderaternas linje är att vi är för tiggeriförbud. Men hur vi ställer oss till en eventuell motion får vi i alliansen ta ställning till när den kommer upp, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande.

I Järfälla finns det ordningsföreskrifter som gäller insamling av pengar i bössor, vilket kräver polisens tillstånd om inte insamlingen är en del av en offentlig tillställning.

Däremot krävs inga tillstånd för att tigga utanför till exempel en matbutik. I dagsläget krävs inte heller tillstånd om insamlingen sker i samband med att gatumusik framförs.

LÄS ÄVEN: Moderaterna vill förbjuda tiggeri i Järfälla

LÄS ÄVEN: Förslag om tiggeriförbud i Järfälla hissas – och dissas

Stockholm Direkt