Arnold Boström (SD), tycker att det är en demokratisk rättighet att slippa rösta. Foto: Huddinge kommun/Mostphotos

SD vill skrota Huddinges demokratiberedning

Sverigedemokraterna i Huddinge vill lägga ner den beredning som har till uppgift att stärka demokratin i Huddinge. "SD har inte förstått vad demokratiberedningen gör", säger Nujin Alacabek (V).

  • Publicerad 13:30, 12 jun 2018

Demokratiberedningen i Huddinge ska verka för att "fördjupa den demokratiska processen" i kommunen. Det har man bland annat gjort genom att anordna valdialoger i de kommundelar som har lågt valdeltagande, en instagramtävling för skolungdomar på tema "demokrati i sociala medier" och skoldebatter.

Men Sverigedemokraterna tycker att demokratiberedningen är överflödig, vilket de meddelade på kommunfullmäktige i måndags.

– I Sverige har vi redan demokrati, men nu använder man Demokratiberedningen för att bedriva propaganda för att få folk att rösta. Demokrati innebär även rätten att slippa rösta. Det är partiernas uppgift att få folk att rösta. Kommunen betalar redan högt partistöd för att hjälpa dem i det arbetet, säger Arnold Boström (SD), gruppledare.

Att sprida information om valet borde i första hand ligga på partierna och i andra hand på valnämnden, anser han.

"Gör mer än att prata demokrati"

Nujin Alacabek (V), vice ordförande i demokratiberedningen, tror inte att SD har förstått vad demokratiberedningen gör.

– Det är väl inte helt oväntat att de visar så liten förståelse för det viktiga arbete som görs i beredningen, de vet inte inte vad vi gör. Vi jobbar för att stärka demokratin i vår kommun, öka våra kunskaper inom olika demokratifrågor, men även hitta kanaler för att kommunicera dessa frågor med medborgare, anställda och föreningslivet, säger hon.

Beredningens ordförande Ingalill Söderberg påpekar att demokratiberedningen gör mer än att bara "prata demokrati".

– Vi har också uppföljningsansvar när gäller andra nämnder, både när gäller demokrati men också folkhälsa och jämlikhet, säger hon under kommunfullmäktige.