Författare. Moa-Lina Olbers Croall är glad över att så många backade henne. Foto: Natur och Kultur/Roffe Andersson

SD ville stoppa Moa-Linas författarsamtal i Täby

Inför att Moa-Lina Olbers Croall skulle ha ett författarsamtal i biblioteket i Täby så försökte Steven Jörsäter (SD) stoppa samtalet. Vilket fått stor uppmärksamhet.

  • Publicerad 14:29, 31 okt 2019

"Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till.”

Så skrev Steven Jörsäter (SD), ledamot i Täbys kultur- och fritidsnämnd i ett mejl till politiker och bibliotekschef inför Moa-Lina Olbers Croalls författarsamtal, där hon pratade om normbrytande barn- och ungdomslitteratur ur ett HBTQ-perspektiv på biblioteket i Täby.

– Min första reaktion var att jag skulle ställa in. Jag har inte varit med om detta tidigare, jag har inte ens varit med om att det har ifrågasatts, säger Moa-Lina Olbers Croall.

Men biblioteket fick henne på andra tankar och samtalet hölls. Enligt Moa-Lina var det en trevlig stämning.

– Första var jag nervös och jag funderade över om SD skulle vara där. Det kom mycket folk och det var en varm och fin stämning. Jag var rädd för att de skulle komma dit och störa samtalet, säger Moa-Lina.

Enligt henne fick hon höra att en person från partiet deltagit under kvällen.

– Jag är glad över att jag inte fick reda på det tidigare, det hade distraherat mig, säger hon.

Ett angrepp

Moa-Lina Olbers Croall ser uttalandet som hotfullt men även som ett angrepp mot biblioteket.

– Han skriver att många inom SD ifrågasätter nyttan av biblioteken och att de vill granska programpunkter i förväg, de vill censurera helt enkelt och det är skrämmande, säger hon.

Hur ser du på att händelsen fått sån stor uppmärksamhet?

– Jag blev förvånad över att det blev en så stor grej men även glad över att så många backade mig. Sen blir jag glad över att folk får läsa det som han skriver, det visar hur HBTQ-fientligt partiet är. Det var väldigt grovt hur han uttryckte sig, säger hon.

Har händelsen förändrat något eller kommer du fortsätta föreläsa och medverka i samtal?

– Nu känns det ännu mer motiverande och viktigt att göra det jag gör. Men sen är det en blandad känsla av rädsla och motivation, säger hon och fortsätter:

– Det är viktigt att vi som har en röst använder den mot de här krafterna.

TäbyDirekt har under dagen försökt nå Steven Jörsäter utan resultat. Sverigedemokraternas ordförande Thore Wiberg hänvisar till ett pressmeddelande från Fredrik Lindahl, distriktsordförande i SD i Stockholms län.

I det säger han att partiet inte anser att Steven Jörsäters agerande är lämpligt.

"Om man har synpunkter på tjänsteutövningen så är detta något man får lyfta i berörd nämnd eller i kommunfullmäktige. Vi förstår den kritik som har lyfts, och ser inte detta agerande som lämpligt."

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt