Representant. Jimmy Fors är gruppledare för Sverigedemokraterna och är ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Foto: Mostphotos & Daniel Cannervik

SD:s gruppledare på Facebook: Använder koranen när toapappret tryter

I sociala medier har Jimmy Fors, SD:s gruppledare i Ekerö, skrivit att han har koranen som toalettpapper. Dessutom kallar han Feministiskt initiativ för ”det militanta flatpartiet”. Ironi, menar han, enligt sajten E-nytt.

  • Publicerad 15:44, 21 mar 2019

Vid höstens kommunval var Sverigedemokraterna en av valets stora vinnare i Ekerö kommun. Partiet fick fem mandat och har som vågmästare haft stor påverkan på politiken i kommunen de senaste månaderna.

I en granskning gjord av sajten E-nytt, som journaliststudenter vid Kaggeholms folkhögskola ligger bakom, framkommer att Jimmy Fors vid flera tillfällen har uttryckt sig generaliserande och nedsättande om såväl koranen som andra politiska partier.

I en Facebookgrupp för politiskt intresserade ska Fors 2014 ha skrivit att han ”…har själv Koranen hemma när toalettpappret tryter”, enligt E-nytt.  

Vid ett tillfälle 2015 ska han i en kommentar, till en artikel om den omstridde miljöpartisten och dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan, ha kallat Mellanöstern för ”den primitiva världsdelen”.

Enligt sajten har Jimmy Fors även refererat till Feministiskt initiativ som ”det militanta flatpartiet”.

– Kommentarerna är till synes ironiskt lagda och behöver inte på så sätt anses vara en åsikt. När det kommer till jämställdheten mellan män och kvinnor i delar av Mellanöstern har de mycket att jobba med, framförallt kring hederskulturen, säger Jimmy Fors, till E-nytt.

– Jag har förstått att platsen för ironi och sarkasm är begränsad och även riskerna med att korta kommentarer kan vändas till något helt annat än utgångspunkten.

Ekerös kommunalråd Adam Reuterskiöld (M) säger till E-nytt att han inte vill kommentera vad SD-politikern sagt på nätet.

– Den typen av kommentarer har ingenting med sakpolitiska frågor i Ekerö att göra, så ni får fråga honom om det. Det spelar ingen roll om det skulle varit en moderat företrädare, en socialdemokrat eller en vänsterpartist. Jag kommenterar sakpolitik på Ekerö, inte vad enskilda företrädare har för sig i sociala medier, säger Reuterskiöld till sajten.

Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) blir dock upprörd när hon får höra om kommentarerna.

– Det är oerhört barnsliga och dumma uttalanden, generaliserande på ett jättetråkigt sätt. Men det förvånar mig inte att det kommer från en SD-politiker, säger hon till E-nytt.

Fortfarande kritiskt tillstånd efter våldsamt bråk

Nyheter Tillståndet för offret är fortfarande mycket allvarligt en månad efter det våldsamma bråket i en villa i Knalleborg. Två personer sitter häktade misstänkta för händelsen.lördag 15/6 1:15