Kontorshuset bredvid Sheraton ska rivas och ersättas av ett nytt kontorshus, enligt ett förslag som nu är ute på samråd. Foto: Stockholms stad

SE BILDERNA: Förändring på gång i City – hus vid Tegelbacken kan rivas

Skanska vill få in mer liv och rörelse vid Tegelbacken – genom att riva sin nuvarande kontorsfastighet och bygga ett nytt större hus med plats för krog och kafé.

  • Publicerad 06:22, 6 dec 2016

Det är mycket som är på gång i City just nu. Parallellt med att Stockholms stad håller på att ta fram nya riktlinjer för hur Citykärnan ska utvecklas framöver pågår ett antal stadsbyggnadsprojekt som kan genomföras på kortare sikt.

Ett sådant projekt driver Skanska, som ansökt om att få riva kvarteret Snäckan 8 – kontorshuset bredvid Sheraton hotel vid Tegelbacken.

LÄS ÄVEN Här är några citykontor som förändras 

Enligt Skanska håller det nuvarande huset från 1970-talet inte kraven på en modern kontorsfastighet. Ventilationen är dålig, fönstren för små och takhöjden för låg, uppger Joel Ambré, fastighetsutvecklingschef på Skanska.

– Det handlar också om att befolka den här delen av innerstan. Det är väldigt lite människor som rör sig här i dag. Med det nya huset ökar vi antalet arbetsplatser från 700 till 1 900. Dels får vi in väldigt mycket fler människor, dels skapar vi en öppen och publik bottenvåning för restauranger och kaféer, säger Joel Ambré.

Förslaget. Det nya huset är tänkt att rymma mer än dubbelt så många kontorsplatser som idag – samt fler krogar och restaurangen i bottenvåningen. Foto: Stockholms stad

LÄS ÄVEN Ny strategi för City ska ge fler bostäder och mer stadsliv

Om det förslag som just nu är ute på samråd fram till den 13 december antas av politikerna, kommer rivningen att påbörjas under första delen av 2018.

Nya huset blir större

Det nya huset ska enligt planförslaget bli något högre än dagens och ta mer plats ut mot Rödbodgatan. Fasaden ska täckas av kalksten.

– Det har varit viktigt för oss att få huset att smälta in i stenstaden. I den här känsliga miljön ska vi bygga något som har en hög arkitektonisk kvalitet, säger Joel Ambré.

I ett tidigare förslag för det nya huset innehåll det 17 bostäder – men de har nu utgått.

I dag. Vy från kanslikajen. Foto: Stockholms stad

Förslaget. Det nya huset är tänkt att växa på bredden. Foto: Stockholms stad

Trots detta är stadsbyggnadskontoret positiva till planerna.

– Vi håller på att jobba med nya riktlinjer för City och då har vi som genomgående tanke att vi kan placera ut ett större antal centrala bostäder på mer lämpliga ställen istället för att hävda bostäder i varje enskild detaljplan, säger Mattias Olsson, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Stadsmuseet säger nej

Remissinstansen stadsmuseet/kulturförvaltningen är mycket kritiska till planerna och säger blank nej till en rivning av nuvarande hus.

– Den byggnad som står på platsen har vi sedan tidigare bedömt som kulturhistoriskt värdefull. Det kommer förslag om rivningar av kulturhistoriskt värdefulla fastigheter i allt högre utsträckning vilket vi tycker är tråkigt och omotiverat, säger Ann-Charlotte Backlund, stadsantikvarie och chef för Stockholms stadsmuseum.

Planerna väntas hamna på politikernas bord för avgörande någon gång i vår.

I dag. Vy från Vasabron. Foto: Stockholms stad

Förslaget. Foto: Stockholms stad

Förslaget. Tysta Mari-gången som förbinder Tegelbacken och Klara Västra kyrkogata ska piffas upp om Skanska får sitt förslag godkänt. Foto: Stockholms stad

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.