GATUKONST. Arrow pinkar in sitt revir på Söder med hjälp av konsten. Foto: Arrow

SE BILDERNA: Gatukonstnären Arrow pinkar in sitt revir – med konst

Ett utsträckt långfinger och en välriktad stråle. Vi har hittat upphovsmakaren bakom den gula filuren som kissar på fotgängare från ett trafikljus vid Mariatorget.

  • Publicerad 13:08, 28 jul 2017

Vem ska ha rätt att utsmycka vår stad?

Gatukonst

- Är en vidareutveckling av graffitin.

- Kan vara illegal, när tillstånd saknas. Att rita eller måla på någon annans egendom utan att ha bett om lov, rubriceras som skadegörelse. Att sätta upp klistermärken eller affischer på annans egendom utan lov är ett brott mot ordningslagen, och kallas för olaga affischering, med böter som straff. Att placera ut föremål utan tillstånd kan betraktas som nedskräpning.

- För mer av Arrows konst, besök instagram @arrowstreeatart.

Det var i förra veckan som konstnären bakom en uppseendeväckande figur på Högbergsgatan efterlystes av StockholmDirekt. Nu har upphovsmannen gett sig till känna. Det är gatukonstnären Arrow, som under de senaste sju åren sysselsatt sig med att pryda Stockholms gator med sina verk.

– Street art är ju inte helt rumsrent men ju mer accepterad den där figuren blir, desto mer rumsren blir jag. Då kan han istället låta mig pinka ut mitt revir via konsten, säger Arrow, som inte vill gå ut med sitt egentliga namn.

Den gula gubben på trafikljusen är ett återkommande tema.

– Bilister har gult, men inte gångtrafikanter. Gul Gubbe har lärt sig att på eget bevåg ta plats, precis som street art, annars hamnar man utanför.

Gigantisk Spindelmannen fick sitta fem veckor

Den punkiga pinkrebellen är dock bara ett i raden av många exempel på gatukonst som den hemlige konstnären placerat ut. Först ut blev Spindelmannen i papier-maché som sattes upp på Medborgarhuset 2013. Den blev kvar tills den regnade bort, fem veckor senare. Mest nöjd är han dock med en kopia av Rosa pantern, som sattes upp vid biograf Victoria på Åsögatan.
– Den fick sitta i 14 timmar innan den togs ner. Mina verk klarar sig i allt mellan två timmar och fyra år.

Även om Arrow genom åren placerat ut verk runt om i flera av Stockholms förorter, är det Södermalm som utgör favoritplatsen - "det har alltid varit konstnärernas stadsdel".

Flera saker motiverar honom: skapandet, att kunna underhålla andra samt den bekräftelse han får via sociala medier.

Hur ser du på att du sätter upp dina verk utan tillstånd?

– Stockholms stad har ensamrätt på vilken konst som ska ställas ut. Det krävs nog att man är en rebell om man ska ta upp en fajt mot såna tankegångar. Man kan ställa sig frågan vem som ska ha rätten att utsmycka vår stad.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.