SE BILDERNA: Här är finalisterna i Årets Stockholmsbygnad

En förskola på Östermalm och ett hotell i city. Här är de tio finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad.

  • Publicerad 14:58, 18 apr 2017

Foto: Kasper Dudzik

Byggnad 1: Bro över Rinkebystråket

I Rinkeby har Stockholm stad byggt en mässingsfärgad stålbro över det ombyggda Rinkebystråket. Bron är sammanlagt 32 meter lång med bredare mitt för att locka människor att stanna till. Arkitekt är & Rundqvist.

Juryns motivering:

"Ingenjörskonst möter arkitektur med mänsklig utgångspunkt. Bron ger trafiksepareringen ett nytt ansikte och därmed också nya möjligheter. Den är anpassad efter de boendes behov med sin mötesplats på mitten. Den stärker områdets identitet med ett skulpturalt uttryck. Enkelt, tydligt och fantasifullt."

Foto: Tove Freij

Byggnad 2: Flerbostadshus i Vällingby

I Solursparken i Vällingby har tre hus från 1950-talet fått sällskap av tre nya flerbostadshus. Husens våningsantal följer platsens terräng och varierar från tre till fem våningar. Husen har bytts av Svenska Bostäder/Karin Ståhl och arkitekt är Vera Arkitekter

Juryns motivering:

"Tre nya bostadshus som är väl inpassade i sin närmiljö och i terrängen. De är goda exempel på smart och välbyggd vardagsarkitektur. De har identitet men gör sig inte till. Ett utmärkt sätt att möta behovet av bostäder i befintliga miljöer med enkelhet och ändå med kvalitet."

Foto: Lennart Johansson

Byggnad 3: Förskolan Ferdinand i Norra Djurgårdsstaden

I Norra Djurgårdsstaden har Wallenstam byggt en förskola med plats för 75 barn. Bottenvåningen pryds av snickerier i en organgegul färg som kröns av en betongmur.

Juryns motivering:

"Roligt och lekfullt, samtidigt allvarligt och sakligt. Den balanserar varsamt det hårda med det mjuka och det offentliga med det informella. Förskolan tar fint hand om platsen och anknyter till såväl naturen som gatan."

Foto: Lennart Johansson

Byggnad 4: Grythundsgatan 5-11, Hjorthagen

I Hjorthagen har Wallenstam och Vera Arkitekter byggt tre flerbostadshus med sammanlagt 121 hyresrätter. Husen är punkthus med hela balkongfasader. De tre husen är av samma hustyp men skiljer sig åt i färg och fasadens utformning.

Juryns motivering:

"De tre husen skapar en ensemble av delvis disparata byggnader, men som i sina volymer bidrar till en helhet i det annars varierade området. En stringent arkitektur med fint utförda detaljer som ger många intryck. Enkelt, konsekvent och med få komponenter."

Foto: Torjus Dahl

Byggnad 5: Flerbostadshus, Husarviken

Vid Husarviken i Norra Djurgårdsstaden har BRF Strandparken/Victor Hanson byggt 30 radhusliknande lägenheter i två huskroppar. I sutterängläge ligger ettor och i markplan större enplanslägenheter. Högst upp är det etagelägenheter med takterass som man når via en loftgång.

Juryns motivering:

"Enkla och vackert utförda radhusliknande bostäder med utsikt över Husarviken och nationalstadsparken. Stringent och elegant med få komponenter och samtidigt funktionellt med finess. Skicklig arkitektur med få och väl redovisade material med betongen i centrum."

Foto: Åke E:son Lindman

Byggnad 6: Kungliga musikhögskolan, Gärdet

Den nya musikhögskolan på Valhallavägen på Gärdet består av tre delar med ett stort guldskimrande glashus som huvudbyggnad. I huvudbyggnaden ryms foajé och konsertsalar och i det gamla 1800-talsstallet ryms bibliotek. En smal flygelbyggnad fungerar som entré och avskärmning mot Lidingövägen. Byggherre är Akademiska hus/Malin Erixon och Aix Arkitekter har ritat byggnaden.

Juryns motivering:

"En monumental byggnad som tar plats, och samtidigt gör musikhögskolan och dess viktiga innehåll mer tillgänglig för allmänheten. Fasaderna anspelar på rytmik och saklighet med guldkant. Anläggningen är en välkomponerad blandning av gammalt och nytt där den gamla stallbyggnaden integrerats på ett fint sätt."

Foto: Erik Lefvander

Byggnad 7: Modellvillan, Enskededalen

På Gamla Tyresövägen i Enskededalen har byggherren Titania byggt ett flerbostadshus med åtta lägenheter i kanten av Enskededalens villaområde. Huset rymmer fyra ettor i bottenvåningen och fyra större etagelägenheter med takkupor i det branta taket. Fasaden är i lärkträ som med tiden kommer att gråna. Huset är ritat av Arkitema arkitekter.

Juryns motivering:

"Ett modigt materialval. I byggnaden finns en tydlig koppling mellan såväl det gamla och det nya, som skalorna i omgivningen. Den är till synes enkel men med finess, den tar plats utan att dominera."

Foto: Lennart Johansson

Byggnad 8: Radhus, Aspudden

På berget på Schlytersvägen i Aspudden har Boform byggt tre radhuslängor med fem bostadsrättslägenheter i varje. Husen har ritats av Scott Rasmusson Källander och har vit putsad fasad och brädtak.

Juryns motivering:

"Tre radhuslängor i fint samspel med omgivningen som också bidrar till ett samtida uttryck i Aspudden. De är solitärer som samtidigt smälter in och berör, både på nära håll och på distans. Utförandet är rent och sakligt men med en twist. Husen betraktas med ett leende på läpparna."

Foto: A Mørk

Byggnad 9: Hotell Continental vid Centralen

Vid Centralen där det gamla Hotel Continetal tidigare låg har Jernhusen/Karin Ankar nu byggt ett nytt hotell. Det nya hotellet rymmer förutom hotell och med lobby och restaurang en ny järnvägsstation och bostäder högt upp. Huset är ritat av 3XN och har lutande fasader och fönster som är förskjutna i sidled.

Juryns motivering:

"Ett hus som väcker känslor och tar plats i det offentliga rummet. Ett nav som sätter stadens befintliga och nya flöden i spel. Komplexa lösningar och funktioner som kopplar samman staden både vertikalt och horisontellt. En byggnad för både rörelse och möten."

Foto: Felix Gerlach

Byggnad 10: Östermalms tillfälliga saluhall

Östermalms saluhall från 1888 är stängd i två år för upprustning och under tiden har det byggts en tillfällig saluhall på torget. Saluhallen är byggd i trä och har entréer från byggnadens alla fyra sidor. Övre delen av byggnaden är gjord i plast som släpper in ljus och lyser i mörkret. Byggherre är Fastighetskontoret/ Marie Dowald och huset är ritat av Tengbomgruppen.

Juryns motivering:

"Den tillfälliga saluhallen är ett spännande grepp som gett oanade effekter. Arkitekturen och placeringen bidrar till att stärka torget trots att stadsrummet byggts igen. Byggnaden är stor och lyser som en lykta på kvällen. Den står nästan lite i vägen, den väcker nyfikenhet och människor lockas in i en oväntad miljö. Djärvt och funktionellt, enkelt och elegant."

Årets Stockholmsbyggnad

Årets Stockholmsbyggnad är en årlig tävling därStockholmarna får rösta fram sin favorit bland de hus, parker och andra byggen som blev klara under året innan. Årets omröstning pågår fram tilld en 23 maj och såhär gör du för att rösta:

Via webben: Rösta på Årets Stockholmsbyggnad 2017

Sms: skriv byggnadX (till exempel byggnad4) till nummer 71501. (Sms:et är kostnadsfritt, du betalar bara din ordinarie sms-kostnad.)

E-post: aretsstockholmsbyggnad@stockholm.se

Brev: Stadsbyggnadskontoret, Årets Stockholmsbyggnad, Box 8314, 104 20 Stockholm

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är partiernas vallöften till cyklisterna

Nyheter LISTA: Parti för parti om hur de ska få fler att cykla i Stockholm Samtliga partier vill att cyklisterna i Stockholms ska bli fler. Här alla partiers vallöften till stans trampare.söndag 20/5 20:00

Nu har Mary N'Diaye hittat sin egen röst

Nyheter Årstabon vill ordna festival för unga Sångerskan Mary N'Diaye har sagt nej tack till ett stort skivbolag, varit med i Mello och släpper nu sitt debutalbum. När hon vill koppla av fiskar hon i Årstaviken.fredag 18/5 16:25