SE BILDERNA: Hon bakar en hel pepparkaksby

Hallå där, Jeanette Nygård, kock på Majstigens förskola i Danderyd, som gjort en hel liten stad i pepparkaksdeg. Varför har du bakat en pepparkaksby?

  • Publicerad 11:15, 4 dec 2018

– Det har jag gjort i alla år som jag jobbat i kommunen. Jag började i liten skala på Vasavägens förskola. Jag har varit på Majstigen i sex-sju år och här har det bara blivit större och större. Det är svårt att låta bli när man väl börjat, men det tar väldigt lång tid.

Ja, hur hinner du?

– Jag har åkt tidigt på morgonen eller stannat kvar på jobbet, och bakat så fort jag haft en liten stund över. Men man hinner inte mycket på en dag, jag började i slutet på oktober. Vi har som tradition att det ska vara klart till första advent.

Brukar det vara små bitmärken i husen?

– Nej, barnen är väldigt duktiga, de vet att det som gäller är se men inte röra!

Men får de aldrig smaka?

– Jo, vid julgransplundringen tjugondag Knut samlas barn och pedagoger och så kraschar jag huset. Sedan får alla barn smaka.

Vad säger barnen och föräldrarna?

– De är helt överväldigade. Det är nog första advents höjdpunkt, ”vi måste kolla vad hon gjort i år”. De är också nyfikna, vad är det? Hur har du gjort det? Det doftar pepparkaka från och med oktober och de går och klurar på vad jag bakar – är det en bil? Eller en ren?

Har du något tips till den som vill prova på pepparkakshusbygge?

– Låt fantasin flöda! Det finns inget som är omöjligt. Men det kanske kräver lite brännmärken.

Så du använder smält socker?

– Ja. Många lägger ihop det med kristyr men jag har inte vågat. Jag tror inte det går om man är själv, man måste ha hjälp att hålla.

Vad ska nybörjaren baka?

– En personlig favorit är utedasset, det är nytt för i år. Det var litet och enkelt att göra. Två andra nyheter för i år var renarna och tomtesläden.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

M-toppen: "Det behövs en till ishall i Täby"

Nyheter "Det är viktigt att se över helheten" Flera isföreningar vittnar om för lite halltid i kommunen. De får medhåll av styrande politiker som vill se ett samarbete med föreningarna. "Som vi ser det saknas det en eller två ishallar i Täby",...måndag 17/12 17:00

Vallentuna klättrar i skolrankning

Nyheter (S) varnar för glädjebetyg Vallentuna går framåt i SKL:s skolrankning 2018, och klättrar 31 placeringar framåt jämfört med förra året. Samtidigt är lärartätheten fortsatt låg.måndag 17/12 15:30