Capitol Bio på St Eriksgatan öppnar på nytt på fredag. Vd Jakob Abrahamsson visade oss runt i de nyrenoverade salongerna. Här är baren. Foto: Maja Brand

Se bilderna inifrån nya Capitol

Vasastans gamla biograf Capitol är redo för nyöppning. StockholmDirekt fick en förhandstitt i de nyagamla lokalerna som utlovar ett biobesök utöver det vanliga.

  • Publicerad 17:30, 10 jul 2018

Biografen på Sankt Eriksgatan 82 invigdes 1924 och har genom åren gått under namn som Capitol, Ribo och RI-tvåan. 1985 stängdes biografen ner och har sedan dess använts som rep- och klubblokal. Men nu, cirka trettio år senare, har lokalen hittat tillbaka till sitt forna jag och från och med den 13 juli ska Capitol fungera som biograf igen.

– Det ska bli jätteroligt att få öppna. Vi är många som har väntat på det här, säger Jacob Abrahamsson.

Vasastans nya bio försenad – igen

Tanken var att biografen skulle ha öppnat redan i höstas men så blev det inte.

– Det har tagit mycket längre tid än vad vi hade väntat oss. Det har berott dels på optimism men också en del i renoveringen som inte gick som vi hade tänkt oss riktigt. Dels hittade man asbest i kupolen och sedan har det tagit riktigt lång tid att få in elen. Så det har varit mycket som varit bortom våra beräkningar helt enkelt, säger Jacob Abrahamsson.

Nu öppnar efterlängtade bion

På fredag öppnas portarna till nya biografen och bistron. Foto: Maja Brand

Bistron är inspirerad av Rolfs kök där man sitter nära varandra. Menyn är ugnsbaserad och föränderlig. Foto: Maja Brand

Förr hade biografen en salong men efter renoveringen har det blivit två. En med lyxigt smaragdgröna fåtöljer och en med midnattsblå.

– Allt är renoverat men mycket orginaldetaljer finns kvar. Kupolen, trappräcken, spegelfönstren på väggarna. Det mesta är från förr. Vi har försökt behålla så mycket som möjligt och återanvänt mönster och färg vi har stött på under renoveringen. Golvet i salong ett är ett mönster vi hittade när vi rev, och mönstret på dörrarna är taget från fasaden, säger Jacob och fortsätter:

– Båda salongerna har blivit fina. Salong ett är klassisk, med den gamla lutningen och nummer två nytänkande och modern. Först var den första min favorit men nu vet jag inte. Kanske är nummer två den finaste.

Men det är inte bara biodukarna och soffgrupperna som är nya. I entrén har man byggt upp en bistro där pinchosinspirerad mat ska förtäras. Dessutom är alla fåtöljer i biosalongerna placerade vid ett litet bord så att man kan ta med sig middagen in till filmen.

– Verksamheterna är egentligen helt skilda från varandra. Men lockas man hit av det ena är förhoppningen att man ska få upp ögonen för det andra också. Sedan är det bara roligt om folk väljer att gå hit för bara ett glas vin eller tvärt om, bara bio.

Äntligen! Vasastan får egen bio – med krog

Salong nummer ett. Smaragdgröna soffgrupper och ett färglatt golv som inspirerats från gamla mönster man funnit under renoveringens gång. Foto: Maja Brand

Jacob Abrahamsson i salong nummer två är nyritad och har en modern touch. Foto: Maja Brand

Nu har Jacob och de andra mycket att göra innan öppningen på fredag men det mesta är på planeringen är avprickat.

– Vi ska bara fixa det sista. Sedan tror jag att allt är klart. Vi får se hur det blir på fredag, vi har inga superhöga förväntningar med tanke på VM och supervädret men det blir vad det blir och sedan slår vi på stora trumman i höst istället, säger han.

Hur ser planerna ut framöver?

– Vi kommer utvecklas hela tiden, både som bistro och som biograf. Sedan hoppas vi kunna bygga två salonger till i källaren. Men vi får se hur allt går.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.