Vision. Den nya byggnaden Mälarterrassen sedd från en av broarna mellan Söder och Gamla stan. Foto: Illustration:Foster+Partners och Dbox

SE BILDERNA: Nytt förslag för Slussen

Nu visas ett nytt förslag för hur Slussens nya byggnad mellan Södermalmstorg och vattnet ska se ut. Här ska fotgängare, fik och krogar få plats.

  • Publicerad 11:32, 6 sep 2017

Trafiklösningen i nya Slussen är beslutad och håller på att byggas. Men exakt hur de nya byggnaderna och torgen ska se ut är inte klart.

På onsdagen presenterade stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) och arkitekten Sir Spencer de Grey från Foster+Partners ett förslag under namnet Mälarterrassen. Den nya byggnaden ska ligga vid Södermalmstorg vid trappan ner mot slusskanalerna.

Nya glashusen på Södermalmstorg kan bli mindre

Kritiken har varit stor mot att de planerade glashusen på Södermalmstorg förstör utsikten och vyerna. Nu syns bara två lutande utsiktsterrasser på torget där man ska kunna se ut över Gamla stan och vattnet. Här under byggs tre plan med lokaler. Mellan terrasserna går flera olika trappor för gående som ska mellan Söder och Gamla stan.

Husets innehåll inte avgjort

Arkitekternas vision är att krogar, fik och "en eller två affärer" ska stickas in i byggnaden mellan torget och vattnet. Men enligt Roger Mogert (S) är inte husets innehåll spikat alls.

– Det här är en plats där vi även vill ha icke-kommersiella platser som bibliotek, säger Roger Mogert.

Formellt är det här en tidig markreservation till fastighetsägaren Atrium Ljungberg, som därmed ges första tjing på att bli byggnadens ägare.

– Det här visar en bild av inriktningen av det fortsatt arbetet. Det innebär inte att allt är hugget i sten men det ger en bild av var platsen är på väg, säger Roger Morgert (S).

De rödgröna vill fila på Nya Slussen

Två glashus skrotas

Arkitekten Sir Spencer de Grey konstaterade att det omstridda projektet med byggnader på Södermalmstorg krympt ordentligt. Från början var planen att bygga tre glashus.

– Det var för pompöst och hade en för stor påverkan på platsen. Nu skapar vi publika ytor på ett mer diskret sätt. För mig handlar det här projektet om att öppna upp platsen, skapa vyer och nya publika platser, säger han.

Nytt förslag: Stryk glashusen från Nya Slussen och krymp bron

Eftersom det i Slussens detaljplan finns tre byggrätter på torget skulle de andra två glashusen på Södermalmstorg kunna byggas i framtiden om den politiska viljan finns. Men Roger Mogert (S) tror inte det blir av.

– Landar vi i det här förslaget så gäller det för översiktligt framtid. Jag har svårt att se att de andra husen skulle byggas, säger han.

År 2025 hoppas staden att Mälarterrassen ska vara klar.

Arkikteten hoppas att det här är vyn år 2025 från Gondolen. Foto: Illustration:Foster+Partners och Dbox

Så här vill arkitekterna att Slussen ser ut från den nya cykelbron. Foto: Illustration:Foster+Partners och Dbox

Tre glashus blev ett

Slussens nya detaljplan gör det möjligt att bygga tre nya hus på torget, två låga glasbyggnader och en liten glaspyramid.

Att det nu bara är ett hus som ska byggas i samband med att nya Slussen färdigställs betyder dock inte att de andra två husen inte får byggas längre fram, om det finns en politisk vilja att göra det.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.