Visionsskiss. Så här skulle området intill Barkarby station kunna se ut i framtiden. Illustration: BTH Bostad/Urban Minds

Se bilderna: Så blir nya Barkarby centrum

Stadsgata, torg, butiker och 100 nya bostadsrätter. Det är planen för Barkarby centrum. Samtidigt ryker planerna på 300 nya hyresrätter i Vålberga.

  • Publicerad 15:47, 16 maj 2018

När tunnelbanan börjar rulla från Barkarby 2024 ska dagens bussterminal flytta 200 meter norrut, där ett nytt resecentrum ska slå upp portarna.

På platsen där bussvändplatsen ligger i dag är planen att det ska byggas 100 nya bostadsrätter, torg och en stadsgata längs med järnvägen med butiker, restauranger och kaféer.

– Det här är lite av ett drömprojekt som vi planerat för länge. Det blir ett sätt att läka ihop gamla och nya Barkarby. Befintliga Barkarby centrum får ett helt annat underlag än i dag med fler butiker, restauranger och kaféer, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

På frågan om vad som kommer att hända med parkeringsplatsen som i dagsläget ligger intill skogen i Vålberga och Barkarby centrum svarar han:

– Om det försvinner några parkeringsplatser kommer de att ersättas på annat håll.

Planerade hyresrätter dras in

Samtidigt drar Järfällahus tillbaka planerna på att bygga 300 nya hyresrätter i Vålberga, som Järfälla Tidning tidigare skrivit om. Anledningen är att kommunen nu ser nya möjligheter med grönområdet i Vålberga när Barkarby centrum ska byggas ut intill.

Däremot planeras det för att Järfällahus också ska bygga i centrumområdet, utöver de bostadsrätter som planeras – men hur många hyresrätter det blir finns det ingen färdig plan för i nuläget.

Den 28 maj ska kommunstyrelsen ta ställning till att ge uppdrag om en ny detaljplan och ett markanvisningsavtal med BTH Bostad, som ska bygga bostadsrätterna. Enligt Claes Thunblad kan det finnas en antagen detaljplan om ett år, och om allt går i lås kan bygget börja vid årsskiftet 2019/2020.

Nytt kvarter. En stadsgata med butiker, kaféer och bostäder i Barkarby centrum är planen. Illustration: BTH Bostad/Urban Minds

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så vill boende förändra Lilla Ulvsättra

Nyheter Fler sittplatser och mer lek Färre bilar på gårdarna, hopphage och en king-ruta. Det är några av de saker som boende i Lilla Ulvsättra föreslår när Järfällahus ska rusta upp området – något som nu finns med i planeringen.måndag 24/9 16:32

Miljöpartiet inleder samtal med Alliansen

Nyheter Första steget mot en ny koalition i landstinget i Stockholm I dag inleds samtalen mellan Alliansen och Miljöpartiet. Förhoppningen är att bilda ett gemensamt styre i Stockholms läns landsting.måndag 24/9 12:24