Visionsskiss. Så här skulle området intill Barkarby station kunna se ut i framtiden. Illustration: BTH Bostad/Urban Minds

Se bilderna: Så blir nya Barkarby centrum

Stadsgata, torg, butiker och 100 nya bostadsrätter. Det är planen för Barkarby centrum. Samtidigt ryker planerna på 300 nya hyresrätter i Vålberga.

  • Publicerad 15:47, 16 maj 2018

När tunnelbanan börjar rulla från Barkarby 2024 ska dagens bussterminal flytta 200 meter norrut, där ett nytt resecentrum ska slå upp portarna.

På platsen där bussvändplatsen ligger i dag är planen att det ska byggas 100 nya bostadsrätter, torg och en stadsgata längs med järnvägen med butiker, restauranger och kaféer.

– Det här är lite av ett drömprojekt som vi planerat för länge. Det blir ett sätt att läka ihop gamla och nya Barkarby. Befintliga Barkarby centrum får ett helt annat underlag än i dag med fler butiker, restauranger och kaféer, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande.

På frågan om vad som kommer att hända med parkeringsplatsen som i dagsläget ligger intill skogen i Vålberga och Barkarby centrum svarar han:

– Om det försvinner några parkeringsplatser kommer de att ersättas på annat håll.

Planerade hyresrätter dras in

Samtidigt drar Järfällahus tillbaka planerna på att bygga 300 nya hyresrätter i Vålberga, som Järfälla Tidning tidigare skrivit om. Anledningen är att kommunen nu ser nya möjligheter med grönområdet i Vålberga när Barkarby centrum ska byggas ut intill.

Däremot planeras det för att Järfällahus också ska bygga i centrumområdet, utöver de bostadsrätter som planeras – men hur många hyresrätter det blir finns det ingen färdig plan för i nuläget.

Den 28 maj ska kommunstyrelsen ta ställning till att ge uppdrag om en ny detaljplan och ett markanvisningsavtal med BTH Bostad, som ska bygga bostadsrätterna. Enligt Claes Thunblad kan det finnas en antagen detaljplan om ett år, och om allt går i lås kan bygget börja vid årsskiftet 2019/2020.

Nytt kvarter. En stadsgata med butiker, kaféer och bostäder i Barkarby centrum är planen. Illustration: BTH Bostad/Urban Minds

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.