Ifyllnad av stenciler för muralmålningen. Foto: ERIK SIMANDER

SE BILDERNA: Unikt muralmåleri kickar igång i Farsta strand

Farsta strands ambiance har fångats med en speciell arbetsmetod. Fem konstnärer är nu på plats för att färdigställa muralmålningen.

  • Publicerad 17:08, 23 aug 2016

Kulturborgarrådet Roger Mogert (S) fick nys om den franska konstnärsgruppen CitéCreations världssprida muralmålningar och kläckte idén att ta dem till staden. Stockholm Konst och det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder plockade upp bollen och i våras stod det klart att det en gavelvägg vid Brunskogsbacken ska föräras med konst.

– Representanter från CitéCreation kom hit i våras och träffade folk som bor i området. Det var jättemånga som dök upp och delade med sig av sina tankar. Det handlade en del om fågellivet, växtligheten och vattnet som är en stor del av Farsta strand, säger Frida Cornell från Stockholm Konst som haft kontakten med CitéCreation under processen.

Första i sitt slag

Konstnärerna återkom med ett förslag som medborgarna fick tycka till om och återkom sedan med ytterligare ett reviderat förslag utifrån synpunkterna de fått in. Det andra förslaget antogs.

– Det är så här vi jobbar med alla våra målningar runt om i världen. Vi vill fånga områdets ambience och medborgarnas känsla för platsen de bor på, berättar Joelle Bonhomme som var en av dem konstnärer som bildade gruppen 1978.

Nu är hon på plats med fyra franska kollegor och en assistent från Spanien för att under tre veckor färdigställa verket.

– Igår lade vi grunden med stora färgsjok och idag börja vi med detaljerna som vi förberett i Frankrike i form av stenciler, säger Joelle Bonhomme vars konstnärsgrupp även förskönat byggnader i bland annat Quebec och Shanghai.

– Det här är den första målningen av sitt slag i Sverige så självklart är mycket glada och stolta över att den målas här. Stilen är lite annorlunda än vad vi är vana vid i Sverige. Det här är mer socialrealism och mindre street art, säger Frida Cornell.

På Brunskogsbacken 40 ska det bli muralmålning för hela slanten. Foto: ERIK SIMANDER

Ifyllnad av stenciler för muralmålningen. Foto: ERIK SIMANDER

Slutresultatet. Så här ska det bli.

Fakta: CitéCreation

CitéCreation bildades 1978 i Lyon där man idag driver en skola.

Gruppen består av åtta personer men engagerar över 80 konstnärer runt om i världen.

Visa merVisa mindre
Visa merVisa mindre