Bakom maskerna döljer sig Melissa Lindgren och Oscar Eriksson på Cinema Queer som fixar Beyoncéfest på Långholmen, med dokumentärfilm, danceoke och rave till gryningen. Foto: Sanna Källdén

Se bio ute på Söder i sommar – flera filmfester på gång

I sommar behöver du inte åka till Rålis för att se på film utomhus. Nu får Söder flera filmkvällar i det gröna. På Långholmen väntar stans största Beyoncéfest.

  • Publicerad 11:51, 29 jun 2016

Länge har Rålambshovsparken varit det självklara navet för bio under bar himmel i Sommarstockholm. Men i år poppar det upp filmvisningar på flera ställen än de traditionella biograferna på Södermalm.

Uteklubben Trädgården i Skanstull kör en särskild satsning på film när solen gått ner. Nattklubbsbåten Patricia kommer bli minibio kvällen innan Pride och Cinema Queer ska fixa stor förfest inför Beyoncés konsert på Långholmen.

Klassisk crusingmark

Vid amfiteatern visas dokumentären ”Waiting for B” som skildrar superstjärnas betydelse för unga hbtq-personer i Brasilien. Efter filmen blir det danceoke och Beyoncérave till morgontimmarna.

– Beyoncé är en gayikon och hennes låtar är soundtracket till hbtq-rörelsen idag. Den här kvällen blir mycket av en hyllning till henne, säger Melissa Lindgren på Cinema Queer.

Att de valt att fixa filmvisningen just på Långholmen är ingen slump.

– Det här är ett klassiskt crusingområde inom vårt community så i sann Långholmen-anda kommer vi uppmuntra till lite hångel i buskarna, säger Melissa Lindgren.

Mer pop up bio att vänta

Samtidigt är amfiteatern en central plats där många Söderbor och turister passerar under sommaren.

– Vi hoppas att ännu fler än de redan frälsta ska ramla förbi här. Det är en bra plats där många möts, säger Oscar Eriksson på Cinema Queer, som varje år fixar Sveriges största queerfilmfestival i slutet på september.

De är vana att fixa pop up bio på udda platser, som hustak, badhus och i kyrkor. Till festen på Långholmen har de sökt och fått bidrag av Filmregion Stockholm-Mälardalen och projektet Smart Kreativ Stad, som stöttar flera utefilmvisningar runt om i staden i sommar.

Det ekonomiska stödet och att tekniken inte längre är så krånglig tror Oscar Eriksson banar vägen för mer utebio.

– De få månader under året som det går att vara ute behöver vi få vara det. Vi behöver ta alla chanser vi får, säger han.

Finns det något väder som kan få er att ställa in?

– När Queen B kommer till stan ska solen lysa. Om det blir snö och minusgrader får vi fundera på att ställa in. Annars får vi lösa det med regnponchos eller fleecefiltar, säger Oscar Eriksson.

3 x bio på nya platser på Söder

Sjömansklassiker

Film: Querelle (Matrosen & Stjärnan), en queerklassiker som gett upphov till det sjömansmode som fortfarande hänger kvar på hbtq-klubbar.

Var: M/S Patricia, Söder Mälarstrand, Kajplats 19.

När: Söndag 24 juli, filmstart runt kl. 18.30.

Beyoncéhyllning

Filmen: Waiting for B, en hyllning till Beyoncéfans.

Var: Långholmens amfiteater.

När: Måndag 25 juli, klockan 21.30.

Filmkvällar på Trädgården

Vad: Sunset cinema, utebio som visar allt från dokumentärt, kortfilm, spelfilm, gammalt och nytt.

Var: Trädgården, Skanstull.

När: Se program på www.tradgarden.com

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.