SE FILM: Här öppnas Urban Escape i City

Det nya kvarteret Urban Escape vid Gallerian i Stockholm är nu redo att invigas. Idag slog portarna upp till lokalerna.

  • Publicerad 14:08, 4 apr 2019

Urban Escape kan kortfattat beskrivas som ett stadsutvecklingsprojekt bestående av fem huskroppar, bostäder, fyra gator och två torg i City.

2011 började AMF Fastigheter att titta på vad som skulle kunna göras med kvarteret kring Regeringsgatan, Hamngatan och Malmskillnadsgatan.

– När jag sa att jag arbetade med Brunkebergstorg frågade många ”var ligger det?”. Nu är torget på kartan. Det här har blivit ett extrarum i City som känns välkomnande, säger Kristina Menyes Nyman, landskapsarkitekt på Stockholms Stad.

Gallerians nya supertak – ett helt kvarter uppe i luften

Där nuvarande Tak idag ligger fanns det 2011 en fastighet som inte hade varit uthyrd på tio år. Förra året hade Tak över 300 000 besökare.

– Vi har lyckats. Brunkebergstorg var en bortglömd plats, där det bedrevs knarkhandel och prostitution. Nu har vi lyckats skapa en mötesplats och Urban Escape knyter ihop hela kvarteret, säger Mats Hederos, VD på AMF Fastigheter.

Idag har där man har lyckats knyta till sig nya flera olika hotellsatsningar och stora företag som till exempel Spotify och Microsoft. Niklas Haglund är projektchef Urban Escape. Han är exalterad över att bygget nu är klart.

– Det är helt unikt att få bygga nytt i det här läget, i den här storleken, i den här staden. Och vi har verkligen lyckats, säger han.

De vill göra Brunkebergs torg till "camping"

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, är också på plats under invigningen. Enligt henne är det nya, moderna kvarteret ett mycket positivt tillskott för Stockholm.

–Stadskärnan i City är otroligt viktigt. Inte minst för den ekonomiska tillväxten. Här har man lyckats ta sig an två förändringstrender, både att man numera vill handla på nya sätt och att man vill arbeta på nya sätt. Den här byggnaden möjliggör båda, säger hon.

Bygget har som mest haft 1 500 byggnadsarbetare på plats. Projektet har hållit budget och tidplan.

INVIGT. Idag invigdes kvarteret Urban Escape i City. Totalt har kvarteret och byggnaderna 14 fullstora träd planterade inomhus. Foto: StockholmDirekt