SE FILM: Nu rivs delar av Ersta Sjukhus

Arbetet med att bygga ut Ersta sjukhus har börjat.

  • Publicerad 10:28, 5 jul 2019

Nu är rivningarna av delar av sjukhuset igång längs Folkungagatan där två byggnaden ska jämnas med marken medan Sjuksköterskehemmet kommer stå kvar. Det görs för att få plats med utbyggnaden till Ersta nya sjukhus. Verksamheten på sjukhuset kommer dock att fortsätta som vanligt under tiden man byggnadsarbetet pågår.

Ny vårdcentral öppnar på Södermalm

I veckan har man även fällt träden i sjukhusparken för att göra plats åt det nya sjukhuset, något som har upprört bland annat närboende. Grannar har tidigare även överklagat och protesterat mot bygget och menar att det förstår så väl utsikt som närmiljö innan planerna fick klartecken.

KLART: Nytt sjukhus får byggas på Södermalm

Men enligt sjukhuset planerar de att använda virket från de fällda träden i sjukhusbygget, enligt sjukhusets hemsida. Ett förslag är att även använda virket till receptionsdisken och besöksmöblerna i den nya entréhallen.

I september kommer man att påbörja sprängningar i området, och till 2023 beräknas arbetet vara klart för inflyttning.

Ersta diakoni, som äger sjukhuset, satsar två miljarder kronor på bygget. När sjukhuset står utbyggt och färdigt är tanken att man ska kunna erbjuda 90 vårdplatser, kapacitet på upp till 60 000 patientbesök och 6 000 operationer per år. Det nya sjukhuset kommer att uppgå till 23 000 kvadratmeter som är fördelat på åtta våningar och en källare.

Just nu rivs delar av Ersta Sjukhus. Sjuksköterskehemmet till höger ska inte rivas. Foto: Per Brandt