SE FILMEN: Här är p-vakten som rensar cykelfälten från bilar – på segway

Parkeringsbolag tar hjälp av segways i jakten på att hålla cykelfälten rena från fulparkerare.

  • Publicerad 12:21, 19 jun 2017

Bilar som parkerar i cykelfält eller på cykelbanor är ett gissel för staden. Trafikkontoret har sedan tidigare gett ut order om att de parkeringsbolag som sköter bevakningen ska prioritera och bötfälla de som syndar. Till fots, med bilar, EU-moppar eller på motorcyklar har varit tidigare grepp.

Parkeringsvakter lappar cyklar i Stockholm

På Nokas, som sköter bevakningen på bland annat Norrmalm och Östermalm har de testat ytterligare ett sätt – segways. Bolaget har två stycken som de haft i några år som nu snurrar runt i stan.

– Jag brukar använda den till att bevaka cykelfält och tycker det är ett bra, snabbt och effektivt sätt att ta sig fram, säger en parkeringsvakt vi träffar på stan.

– En del kanske inte känner sig trygga med att köra i så hård trafik men jag är själv cyklist så jag är van. Det är ju också ett prioriterat område.

Här får p-vakter inte lappa – trots p-förbud

Det finns inga direktiv att personalen måste använda segwaysen till enbart cykelfält men så här års är de bra för extra insatser mot just detta enligt Renate, en gruppledare på Nokas.

– De åker mest sommartid när det är fint väder och just nu har vi ju extra insatser enligt direktiv från Trafikkontoret. De är bra att ha till vissa saker, säger hon.

Bolaget har även cyklar i sitt stall.

Låt parkeringsvakter punktmarkera olaglig parkering på cykelbanor

På Europark, som sköter bevakningen av den västra delen av stan, finns varken segways eller planer på att skaffa såna.

– Vi har inga segways, inga cyklar. Vi har tre bilar som snurrar och kollektivtrafiken. Det tycker vi funkar bra, säger en gruppledare.

Ett bra och effektivt sätt att ta sig fram, enligt en parkeringsvakt som brukar köra segways och bevaka cykelfält och cykelbanor. Foto: Per Brandt

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Karin Ernlund (C): "Stoppa varje onödig regel för byggande"

Nyheter C-toppen i stor intervju inför Stockholmsvalet Inför valet träffar vi alla förstanamn i partierna som vill vinna makten i Stockholm. Det här är Karin Ernlunds och Centerpartiets främsta mål efter valet.lördag 21/7 9:05

Här är parkerna där du får dricka alkohol

Nyheter LISTA: Se vad som gäller för Stockholms alla parker 2018 I vissa parker i Stockholm är det helt okej att öppna bubblet eller ölen till picknickhänget, i andra råder strikt alkoholförbud. Här ser du vad som gäller för "din" park.fredag 20/7 14:43