SE FILMEN: Här härjar blixtsnabba vildsvinen i Hässelby

Igår kväll fångade Hässelby villastadsbon Kattis Ridderstedt ett tiotal vildsvin på film när de bökade loss på Lingonrisgränd.

  • Publicerad 09:53, 19 sep 2017

Vi börjar med de små för man får inte skjuta bort en sugga från hennes kultingar. Så funkar det i all jakt.

– Vi har sett färska spår och att det är uppbökat precis utanför vårt hus men igår var första gången vi såg dem. Det var ett tiotal stycken i olika storlekar. En var gigantiskt, säger Kattis Ridderstedt, boende i Hässelby villastad.

Strax efter klockan 22 fick hon och hennes man syn på vildsvinen utanför huset. De gick ut för att titta närmare, med mobilen redo.

– Vi var inte rädda men vi smög och försökte vara tysta. Vi hade en planerad flyktväg om de skulle komma emot oss. De verkar inte så rädda och är jättesnabba, säger Kattis Ridderstedt.

Hon fortsätter:

– Det är nära en lekplats och även om inga barn är ute så sent är många ute och joggar och går med sina hundar. Sen känns det olustigt att låta barnen vara ute när det är skymning.

Nollvision för vildsvin

Stockholm stad har nollvision för vildsvin. Enligt Tommy Tuvunger, vilt- och skadedjurssamordnare, är första steget att försöka styra grisarna genom utfodring. De lägger ut mat i skogen vid Lövsta där grisarna håller till för att de inte ska bli lockade att ta sig in bland villorna.

– Men vi måste också skjuta så många grisar vi kan för vi kan inte ha grisarna springandes i stan. Vi börjar med de små för man får inte skjuta bort en sugga från hennes kultingar. Så funkar det i all jakt. Vi kan inte flytta dem så vi måste försöka mota Olle i grind, säger Tommy Tuvunger.

Vad ska man göra om man ser vildsvin?

– Ser man ett större gäng ska man ringa stadens driftcentral på nummer 08-651 00 00 så skickar de ut viltvårdare.

Ett tiotal vildsvin bökade runt på Lingonrisgränd igår kväll. Foto: Kattis Ridderstedt

Vildsvinen lämnar rediga spår efter sig. Foto: Kattis Ridderstedt

Stockholm Direkt