SE FILMEN: Här rivs öde husen i Spånga

Idag satte grävmaskinerna igång att riva de tomma husen vid Spångaviadukten. I slutet av februari ska inget mer än en jordplätt återstå.

  • Publicerad 13:47, 18 dec 2018

Betongkraschen, som närmast liknar en gigantisk sekatör, närmar sig en av balkonerna på översta våningen. Med några få tag vräker den ner balkongen och en bra bit av betongväggen, på marken nedanför.

De två husen vid Spångaviadukten, där bland annat Filadelfiakyrkan tidigare haft lokaler, har stått tomma länge i väntan på rivning.

Nu rivs öde husen vid Spångaviadukten

Det dammar rejält när fasaden smulas sönder. Foto: Mikael Andersson

Fredrik Rylander, projektledare, Reza Etemad från fastighetskontoret och Olle Tunell, byggledare håller koll när rivningen drar igång. Foto: Mikael Andersson

– De senaste veckorna har vi rivit inuti, tagit bort golv och asbestsanerat. Nu river vi själva huset och räknar med att vara klara i slutat av februari, säger Fredrik Rylander, projektledare på Rivners AB, som utför jobbet åt Stockholms stad.

När det är klart kommer inte mer än en tom jordplätt att återstå.

Medan arbetet pågår är en del av parkeringen vid viadukten avspärrad.

– Vi kommer inte att behöva spärra av mer än vi har gjort nu och så fort vi är klara blir det parkeringsyta igen, säge Fredrik Rylander.

På platsen planeras för att ett nytt kvarter så småningom ska växa fram. Planen är fem- till sexvåningshus med 135 lägenheter och verksamhetslokaler i botten.

SE BILDERNA: Så blir framtidens Spånga centrum

Enligt uppgift på stadens sida för projektet väntas detaljplanen för det nya kvarteret antas i februari 2019.

Stockholm Direkt