Klockan 12 på tisdagen sprängdes det i Slussen för andra gången under dygnet. Foto: Sacharias Källdén

SE FILMEN: Här sprängs Slussen

Klockan 12 på tisdagen sprängdes den andra av dagens tre salvor i Slussen. Ett gäng arbetare stod bara meter från explosionen, till synes oberörda av smällen.

  • Publicerad 14:44, 10 jan 2017

LÄS ÄVEN: Nu sprängs det vid Slussen – här spärras det av

Idag smällde det vid slussen, något som kommer inträffa klockan 9, 12 och 15 varje dag de kommande två månaderna. Stockholmdirekt var på plats och filmade.

SE FILMEN – Slå på ljudet och hör den mäktiga smällen:

Om sprängarbasen säger att du får stå på gummimattan så får du göra det

LÄS ÄVEN: Barnen på Mosebacke får vänja sig vid "BOOOOM!" vid Slussen

Ingen fara

Enligt Eva Rosman, kommunikationsansvarig för Projekt Slussen, är det gruppen på plats, sprängarbasen, som bedömer avstånd till smällen efter situation.

– Det är sprängarbasen, det vill säga den som spränger av laddningen som har ansvar att se till att folk håller sig på avstånd. Han eller hon har befogenhet att avgöra hur nära det går att stå. Om sprängarbasen säger att du får stå på gummimattan så får du göra det, säger hon.
 
Enligt Eva Rosman kan kraften i smällarna variera en del beroende på bergslag och riktning.

– Det är olika från gång till gång. Den första salvan vi sköt klockan nio var något mindre än salvan vi sköt klockan 12. De skjuter i olika bergarter och riktat åt olika håll, säger hon.

LÄS ÄVEN: Kolla in Slussens nya bro – får färgen ”guldish”

Det spärras av runt gropen cirka fem minuter innan varje sprängning. Om du ska passera runt området för att nå en buss eller liknande, kan det vara bra att vara ute i god tid.

10 000 kubikmeter berg

Det är tio till tolv tusen kubikmeter berg som ska bort under 2017, för att bereda plats åt Katarinavägens nya konstruktion.

Massorna tas ut via en byggväg ut mot Stadsgårdsleden.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.