SE FILMEN: Ny grön plan för Sundbybergs stadskärna

Runt år 2030 kommer Sundbybergs nya stadskärna att stå färdig och efter dialoger med sundbybergarna är det nu ett mer öppet, grönt och vidsträckt område som presenteras.

  • Publicerad 16:27, 16 sep 2019

Den 23 september kan exploaterings- och näringsutskottet fatta beslut om ett första samråd för Sundbybergs nya stadskärna.

I ett drygt år har den tidigare visionen setts över och justerats. Några stora förändringar handlar det inte om, enligt kommunstyrelsens ordförande, Peter Schilling (S).

Dock har man släppt fram mer grönska och överdäckningen av järnvägen längsefter Järnvägsgatan.

Urban stadsmiljö

Sammantaget inringas stadskärnan av Ekensbergsvägen, Landsvägen, Löfströms allé och Järnvägsgatan med Sundbybergs station som centrala knutpunkten. 2028 är det planerat att Trafikverket ska vara klara med nedgrävningen av järnvägen. Då ska staden även ha ett nytt stationsområde i markplan och en mer urban stadsmiljö.

Den första detaljplanen av tre berör området Ekensbergsbron och bort till korsningen Järnvägsgatan/Löfströms allé. Alltså det långsträckta stråk som i dag är dubbelspårig järnväg.

– Ett 1,4 kilometer långsmalt område. Stort som Götgatan i Stockholm, beskriver planarkitekten Manne Berndtsson.

Som en del i detta inryms ett nytt torg – "2 x Mariatorget", enligt Stefan Bergström, gruppledare för Centerpartiet i Sundbyberg, som med inlevelse talade om innovativ och offentlig miljö under pressträffen på Sundbybergs torg.

Tuffa år väntar

– Vi är väldigt överens och det är viktigt att nå samstämmighet tidigt, viktigt att det här inte får skjutas i sank under de tio år det handlar om, sa Axel Conradi (M) och lovade att med fortsatt ödmjukhet lyssna på sundbybergarna.

Trafikverket har aldrig tidigare byggt ner en järnväg i så bebyggda, täta, områden som i centrala Sundbyberg. Tuffa år väntar innan första tunnelröret i princip slukar all tågtrafik.

– Det här är komplext. Men Trafikverket arbetar för att minimera störningar i möjligaste mån, säger Manne Berndtsson.

TORG. Vy från Landsvägen mot sydost. Utökad torgyta vid det nya Stationshuset. Foto: Illustration: AMF Fastigheter/Sweco Architects

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Färdig bro öppnas tidigast 2022

Nyheter Knyter samman kollektivtrafiken mellan Ursvik och Rinkeby Den kunde öppnats för busstrafik 2017, nu är det beslutat att vägbron mellan Rinkeby och Ursvik förblir bommad fram till 2022.fredag 13/12 11:53

Puben som går "bananas" med julpyntet

Nyheter "Vi har nog tolv burar och 20 Ikea-kassar med julgrejer" Innan han tar ut pensionen ska Stefan Lager julpynta puben till den grad att det nätt och jämnt går att komma in. Årets pynt på Bishops Arms har bara en brist – "några partier är för mörka".torsdag 12/12 11:50
Stockholm Direkt