SE FILMEN: Ny grön plan för Sundbybergs stadskärna

Runt år 2030 kommer Sundbybergs nya stadskärna att stå färdig och efter dialoger med sundbybergarna är det nu ett mer öppet, grönt och vidsträckt område som presenteras.

  • Publicerad 16:27, 16 sep 2019

Den 23 september kan exploaterings- och näringsutskottet fatta beslut om ett första samråd för Sundbybergs nya stadskärna.

I ett drygt år har den tidigare visionen setts över och justerats. Några stora förändringar handlar det inte om, enligt kommunstyrelsens ordförande, Peter Schilling (S).

Dock har man släppt fram mer grönska och överdäckningen av järnvägen längsefter Järnvägsgatan.

Urban stadsmiljö

Sammantaget inringas stadskärnan av Ekensbergsvägen, Landsvägen, Löfströms allé och Järnvägsgatan med Sundbybergs station som centrala knutpunkten. 2028 är det planerat att Trafikverket ska vara klara med nedgrävningen av järnvägen. Då ska staden även ha ett nytt stationsområde i markplan och en mer urban stadsmiljö.

Den första detaljplanen av tre berör området Ekensbergsbron och bort till korsningen Järnvägsgatan/Löfströms allé. Alltså det långsträckta stråk som i dag är dubbelspårig järnväg.

– Ett 1,4 kilometer långsmalt område. Stort som Götgatan i Stockholm, beskriver planarkitekten Manne Berndtsson.

Som en del i detta inryms ett nytt torg – "2 x Mariatorget", enligt Stefan Bergström, gruppledare för Centerpartiet i Sundbyberg, som med inlevelse talade om innovativ och offentlig miljö under pressträffen på Sundbybergs torg.

Tuffa år väntar

– Vi är väldigt överens och det är viktigt att nå samstämmighet tidigt, viktigt att det här inte får skjutas i sank under de tio år det handlar om, sa Axel Conradi (M) och lovade att med fortsatt ödmjukhet lyssna på sundbybergarna.

Trafikverket har aldrig tidigare byggt ner en järnväg i så bebyggda, täta, områden som i centrala Sundbyberg. Tuffa år väntar innan första tunnelröret i princip slukar all tågtrafik.

– Det här är komplext. Men Trafikverket arbetar för att minimera störningar i möjligaste mån, säger Manne Berndtsson.

TORG. Vy från Landsvägen mot sydost. Utökad torgyta vid det nya Stationshuset. Foto: Illustration: AMF Fastigheter/Sweco Architects

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Här är Stockholms märkligaste BRF-namn

Nyheter LISTA: Från Elda med kärlek till Läderlappen Kattrumpan, Elda med kärlek, Lyckans ost... Kan en BRF döpa sig till vad som helst? Jo det verkar faktiskt så.onsdag 8/7 16:05

Tornparken är byggarbetsplats i sommar – igen

Nyheter Boende i området: "Jag tycker synd om barnen" Tornparkens småbarnslek har blivit byggarbetsplats över sommaren och fram till senhösten, vilket innebär att utrymmet blir mindre för de som leker i parken.fredag 3/7 11:14

Flera busshållplatser indragna i sommar

Nyheter Förändringar efter långa köer Vägarbeten ställer till det för busstrafikanter i sommar. Bland annat försvinner hållplatser tillfälligt och viss trafik blir enkelriktad.torsdag 2/7 11:48
Stockholm Direkt