Se lyckoruset när studenterna springer ut

I dag är stora studentdagen när många sistaårselever springer ut från stadens gymnasieskolor. På Kungsholmen var stämningen på topp. "Det känns underbart att det är klart", säger Elin Ankarloo, 19.

  • Publicerad 15:57, 5 jun 2018

Många förväntansfulla släktingar, vänner och föräldrar hade samlats på gården till Kungsholmens gymnasium vid 13-tiden i dag. Bland dem som sprang ut till jubel och musik fanns Ella Viirola, 18, som gått tre år på skolans naturvetenskapliga linje.

– Det känns väldigt overwhelming, vi började i morse med champagnefrukost vid sju. Det här är som ett avslut på ett kapitel. Ingen kommer säga åt en vad man ska göra längre. Det känns både läskigt och kul, säger Ella Viirola, vars plan är att plugga datateknik på KTH.

Elin Ankarloo, 19, var också på ett glatt humör.

– Det känns underbart att det är klart nu. Jag ska ut och resa med några kompisar, vi ska bland annat till Frankrike och Spanien. Sen ska jag ta det lugnt och försöka hitta något jobb innan jag pluggar vidare. Jag skulle vilja bli psykolog i framtiden, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Kompisen Hanna Berglund går på Norra real och tar studenten först nästa vecka, på torsdag. Hon drömmer om att bli eventkoordinator.

– Jag vill fixa fester och evenemang, som till exempel Elle-galan. Att ta studenten känns jättestort. Det är att gå från en massa måsten till inga måsten och fokusera på det man verkligen vill göra, säger Hanna Berglund.

Isak Konrad har gått naturvetenskaplig linje på engelska.

– Jag trodde inte att jag skulle vara så peppad på att ta studenten som jag är i dag men vi hoppade och sjöng ramsor i korridoren innan vi sprang ut och då kom peppen, säger han.

Vad tror du att du gör om fem år?

– Troligtvis har jag fortfarande ingen aning om vad jag vill bli. Det gäller att kombinera något man tycker är kul med studier, det kan vara svårt.

Firar. Elin Ankarloo har just gått ut naturvetenskapliga linjen på Kungsholmens gymnasium. Här firar hon med vännen Hanna Berglund som går Norra real och tar studenten nästa vecka. Foto: Linda Gren

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.