Studentnav. Campus Albano, som ska länka samman Stockholms universitet, KTH och staden, ska ge utrymme för flera studenter och forskare samt nya studentbostäder. Foto: BSK Arkitekter

Se skisserna: Miljarder ska utveckla Albano till ett supercampus

Akademiska hus har beslutat att investera närmare 3 miljarder kronor i campus Albano – det vetenskapliga navet som ska länka samman Stockholms universitet och KTH med staden.

  • Publicerad 16:13, 23 maj 2016

I november började campus Albano att byggas. Stockholms universitet och KTH växer och tanken är att utveckla ett vetenskapligt nav med utbildningsmiljöer på cirka 100 000 kvadratmeter för över 15 000 studenter och forskare samt ett 1 000-tal studentbostäder.

Nu investerar Akademiska hus 2 990 miljoner kronor i den fortsatta utvecklingen av campus Albano. Investeringen är en delinvestering och gäller tre byggnader för universitetet och en för KTH, som kommer att ge utrymme för undervisningslokaler, pausutrymmen och pentryn. Det ska också finnas restauranger, kaféer och ett undervisningslabb.

– En mångfald av verksamheter bidrar till en levande miljö under dygnets alla timmarUtvecklingen av campus Albano grundar sig i en socialekologisk stadsplanering där stor hänsyn tas inte bara till människan utan också till den biologiska mångfalden. Här planeras dessutom för mycket energisnåla hus med en närproducerad energiförsörjning, säger Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska hus region Stockholm, i ett pressmeddelande. 

Den första inflyttningen i studentbostäderna och lokalerna är planerad till 2020.

Foto: BSK Arkitekter

Albano ska bli ett centrum för forskning och studieliv.

Foto: BSK Arkitekter

Husen vända mot grönska.

Foto: BSK Arkitekter

Det ska också finnas restauranger, kaféer och ett undervisningslabb i nya Albano.

Översiktsbild av campus Albano. Foto: BSK Arkitekter

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya blågröna styret vill förlänga spårväg City

Nyheter "Jag ser gärna att man kommer igång så snart som möjligt" Den nya blågröna majoriteten i landstinget vill utreda om det går att förlänga Spårväg City till Ropsten. Nu vill man att Lidingö ska vara med att betala.tisdag 23/10 15:31

Flera hus rivs när Mosebacke totalrenoveras

Nyheter En av stans populäraste uteserveringar görs om helt Flera småhus jämnas med marken när Mosebacketerrassen nu får en total makeover, som ska vara klar lagom till vårsäsongen.tisdag 23/10 15:11