Se nya stora väggmålning på Kungsholmen

Den kritiserade blå jättepenisen är ett minne bl(å)tt. Nu har ny graffiti tagit plats på husfasaden på Kronobergsgatan.

  • Publicerad 14:07, 8 okt 2018

Under flera år har fastighetsägaren Atrium Ljungberg samarbetat med konstnärerna i Kollektivet Livet och upplåtit husgaveln på Kronobergsgatan 35 åt dem. I våras väckte konstnären Carolina Falkholt upp känslor med sitt verk "Fuck the world" föreställande en blå erigerad jättepenis. Intresset var stort, både bland svenska och internationella medier.

Livet efter jättepenisen på Kungsholmen

Verken brukar sitta uppe i sex månader, men penisen väckte så starka känslor hos grannarna och försvann redan efter en vecka. Då målades den över med samma blå färg.

I helgen fick husgaveln nytt motiv. 24 graffitikonstnärer har skapat ett gemensamt verk. Det är alla konstnärer som hittills bidragit med konst på husgaveln, med ungefär lika många nya, som står bakom verket "STHLM 5 POINTZ".

– 5 Pointz var en fastighet i New York som under 90-talet uppläts som ateljéer för nära 200 konstnärer. Husets fasad blev en föränderlig och samtida samlingsplats för gatukonst och muraler och fick stor internationell uppmärksamhet., säger grundare och curator, Kollektivet Livet, i ett pressmeddelande.

Det ska ersätta jättepenisen på Kungsholmen

Hannes, 41, från Kristineberg hade sett på Instagram att det är ny konst på väggen och svängde förbi Kronobergsgatan innan jobbet. Han är positiv.

Hannes, 41, från Kristineberg, gillar nya utseendet på husgaveln. Foto: Sacharias Källdén

– Jag tycker att det är fint och roligt, ett bra val. Man får se olika delar av graffitiscenen. Men i allmänhetens ögon är det här klotter, säger Hannes som tycker att det är synd att penisen målades över så snabbt.

– Jag gillade penisen också. En liknande blev övermålad i New York. Jag tycker det var en symbol för amerikansk intolerans, det hade varit ett roligt symbolvärde om den hade fått vara kvar här, säger han.

"Lyste upp bättre förr"

Kungsholmsbon Malin Sundberg tycker att det är positivt att fastighetsägaren upplåter väggen åt konstnärskollektivet.

– Men just det här verket ser jag inte riktigt vad de vill med, alltså jag förstår inte budskapet. Jag tycker att det var finare före penisen, det lyste upp. Det här gör inte det på samma sätt, säger hon.

Jonatan Lyrot, 18, går i skolan i närheten. Han är inne på samma spår som Malin Sundberg.

– Det här är lika fult som den blå snoppen. Det som var innan den var mycket bättre, säger Jonatan Lyrot.

På nära håll. 24 graffitikonstnärer har skapat ett gemensamt verk. Foto: Sacharias Källdén

"Lika fult som penisen som var där innan" tycker Jonatan Lyrot om nya väggen. Foto: Sacharias Källdén