Bilbrand. I veckan brann två bilar i Segeltorp centrum. Foto: Privat

Segeltorpsbor vill ha övervakningskameror

En dödsskjutning tidigare i höst och nu senast bilbränder. Det har varit en ovanligt orolig tid i Segeltorps centrum. Nu har en namninsamling startats för att få upp övervakningskameror på platsen.

  • Publicerad 10:58, 29 nov 2018

Tidigare i höstas sköts 22-åriga Shayan Gaff till döds i Segeltorps centrum. För tre år sedan brann ett radhusbygge strax intill i vad som misstänks vara en anlagd brand. Händelserna har gjort Segeltorpsbon Oskar Ray-Frayssinet otrygg i sitt eget område. När bilar brann på centrumparkeringen i veckan fick han nog.

”Mitt hus nästa gång?”

– Det här var droppen. Hur många bilar och hus ska behöva brännas innan någonting görs? Jag bor 30 sekunder från centrum. Det kanske är mitt hus som brinner nästa gång, säger han.

Han tror att övervakningskameror kan göra området tryggare och har därför startat en namninsamling som i onsdags hade knappt hundra underskrifter.

Med övervakningskameror hade polisen haft ytterligare ett verktyg i utredningen av mordet på Shayan, påpekar han. Men han tror också att kamerorna kan ha en avskräckande effekt.

– Kameror gör det svårare och jobbigare för de som har uppsåt att göra någon illa.

Till vänster: Oskar Ray-Frayssinet. Till höger: Christian Ottosson (C).

"Har inte stor effekt"

Men Christian Ottosson (C), som är kommunalråd med ansvar för trygghetsfrågor, ifrågasätter hur stor effekt övervakningskameror har när det kommer till att förebygga våldsbrott.

– För polisen kan det vara ett värdefullt verktyg. Men forskningen visar att övervakningskameror inte har särskilt stor förebyggande effekt på våldsbrott. Kameror verkar vara mest brottsförebyggande då det kommer till välplanerade brott.

Den styrande koalitionen har tidigare gett förvaltningen i uppgift att ta fram riktlinjer för användandet av övervakningskameror och de ska snart vara redo att presenteras.

– Koalitionen är för att använda kameror, men det får inte bli ett slentrianmässigt svar på upplevd otrygghet, säger han.