Segwaypolisen sprider sig till City

Polisen på Norrmalm tar efter kollegerna på söder i sommar och patrullerar på segway. Fler spontana trafikkontroller, avbrutna bråk och bättre överblick är resultatet hittills.

  • Publicerad 07:50, 30 jul 2018

Som StockholmDirekt har berättat tidigare gör polisen en hårdsatsning tillsammans med andra aktörer för att göra Klarakvarteren tryggare och säkrare. En av delarna är att polisen ska bli mer synlig. Södermalmspolisen har patrullerat på segway länge och nu är det poliserna på Norrmalms tur att åka runt på två hjul och spana.

– På samma tid som jag hinner säga till tre personer att stänga väskan när jag fotpatrullerar hinner jag säga till tio när jag åker segway. Man tar sig fram snabbt där det är mycket folk, som till exempel på Drottninggatan. Jag åker från Hötorget till Norra Bantorget på fem minuter, säger Peter Grannars.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Just nu lånar polisen på Norrmalm Södermalmspolisens segways men Peter Grannars hoppas att arbetet ska bli permanent och att man ska köpa in egna.

Gillar segway. "För vårat trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete är det outstanding att patrullera med segway", säger polisen Peter Grannars. Foto: Sacharias Källdén

– För vårt trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete är det outstanding. Man får en väldigt bra överblick, till exempel vid demonstrationer och det är många gånger jag kunnat avbryta bråk, ibland genom att åka rätt in i klungan. Dessutom blir det spontana trafikkontroller, till exempel av cyklister som cyklar mot rött eller bilister som kör i bussfilen, säger Peter Grannars och fortsätter:

– I sommar har vi sagt till många som grillar och påtalat det olämpliga i det. Vi kan även åka på tunnelbaneperrongerna.

Ny satsning ska stoppa droghandeln på Plattan

Förutom att avbryta och förhindra brott gör segway bra reklam för polisen.

– Det drar till sig folk som normalt har en attityd att de inte gillar polisen och jag vet inte hur många fotografier jag har ställt upp på. Vi får också ofta svara på frågor om vägen till en plats, säger Peter Grannars.

– När jag jobbade i Söderort åkte jag moppe men det var mer otympligt. En segway kan man stå på och avrapportera, säger Peter Grannars.

I elva år har han jobbat fackligt på polisen men i sommar är han områdespolis på segway.

– Jag har saknat att vara ute och därför tog jag tag i det nu. Vi fick frågan om någon ville åka och jag anmälde mig direkt.

Positiv. Segwaypolisen Peter Grannars säger att det eldrivna fordonet har stora fördelar. Foto: Sacharias Källdén