Revansch. En destruktiv relation men en svartsjuk och manipulerande kille blev till en föreställning. "Han gav mig åtminstone ett jävligt bra manus", säger superaktuella Seluah Alsaati. Foto: Sara Ringström

Seluah gör upp med svartsjuka snubbar i ny pjäs: "Nu tar jag revansch"

Den destruktiva relationen blir hennes teaterdebut. Samtidigt släpper hon ny musik och debut-EP:n stundar. Skärholmsbon Seluah Alsaati är superaktuell.

  • Publicerad 16:14, 4 okt 2017

Seluah Alsaati hade gjort sig liten. Det som från början var en fantastisk förälskelse hade utvecklats till något annat. En destruktiv relation med en svartsjuk och manipulerande snubbe, som hon hela tiden anpassade sig efter.

– Jag ville inte göra honom sur. I stället krympte jag mig själv. Jag trodde att allting var mitt fel och jag märkte det inte, för jag såg bara glittret framför mig. Jag såg inte det som var bakom glittret, såg inte hans rätta sida.

Men kompisarna märkte. De kände inte igen henne.

– Det var först när jag berättade att jag skulle göra en fucking föreställning om det. Då visste de att jag var tillbaka.

Och en fucking föreställning blev det. Den 23 oktober har Seluahs självbiografiska rap- och scenföreställning "Inte din baby" premiär på Kulturhuset Lava. Sen följer föreställningar i Vällingby och fritidsgårdar i närheten.

Hur är det att göra en föreställning om något som är så personligt? Och visa upp det i offentligheten?

– Det är både och. Det känns väldigt naket och utelämnande att berätta om min värsta sorg och rädsla. Om en tid där jag mådde väldigt dåligt. Men samtidigt är det en revansch och en upprättelse. Det här är min version och nu får jag prata till punkt.

Seluah hoppas att föreställningen ska ge styrka till andra tjejer i samma situation.

– Jag hoppas att andra tjejer som befinner sig i en destruktiv relation kan känna igen sig. De kan komma ihåg, Seluah var med om samma sak. Men hon lyckades ta sig ur det och då kan jag det också. Det är bara att lämna honom. Även om det just då känns som att du ska dö – lämna honom. Det kommer att bli bättre.

Hur tar en sig ur destruktiva relationer?

– Ge honom inte en andra, tredje, hundrade chans. Våga klipp bandet och visa dig själv kärlek och respekt. Är han supercharmig och du känner att oh my god, jag har träffat världens underbaraste man men han bara är intresserad av sig själv – då är han troligtvis narcissist.

– Och en viktig lärdom – anklagar han dig för otrohet, fast du är oskyldig, är det antagligen han själv som är otrogen och tror att alla är som honom. Och hur mycket kärlek du visar honom, hur lojal du än är, kommer du aldrig få honom att ändra sig förrän han är klar med sin egen business.

Föreställningen är inte det enda Seluah har på gång. I veckan släppte hon singeln "Fuck that" om "knaset i orten, Sverige och världen och det som borde förändras". I november kommer debut-EP:n "Jag heter Seluah".

Du medverkar i böcker, gör poetry, rappar, föreläser och nu teater. Hur många strängar får plats på din lyra egentligen?

– Haha, bra fråga! Jag var 30 när jag började med det här och var nog väldigt naiv. Rappa? Det är bara att lära mig. Teater? Bara att lära mig. Sen blir det superstressigt, repa, lägga barnen, yalla upp och jobba. Men det är bara att fixa det, köra 100 procent. Det handlar ju om att förändra världen till det bättre, ibland kanske poesi är bättre, ibland text eller teater.

Foto: Matilda Rahm

Seluah Alsaati

Ålder: 33 år

Bor i: Skärholmen

Jobbar som: Folkbildare och organisatör på ABF Stockholm

Aktuell med: Rap- och scenföreställningen "Inte din baby" i regi av Affe Ashkar och dramaturgi av Åsa Lindholm, som har premiär den 23 oktober. I veckan släpptes singeln "Fuck that" gästad och producerad av Maestro Minded och i november kommer hennes debut-EP "Jag heter Seluah".

Den 12 oktober föreläser hon på Changers hub vid Subtopia-området i Alby, klockan 18-20.

Ur "Inte din baby":

jag har tre krav på en man
intelligens
social kompetens
förmågan att tillfredsställa en kvinna

Nabil han checka alla tre
smart, svara snabbt på sms, tog mig inte för hårt eller mot min vilja
jag blev kär!

men jag växte inte
jag krympte
till storleken av ett frimärke

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.