REGERINGSGATAN. Förslag på framtida gatumiljö vid Regeringsgatan. Foto: Pembroke

Senaste bilderna: Så blir nya huset i City

Det är både lägre och mindre – men Pembroke är nöjda med hur det nya glashuset i City har utformats. Nu har projektet även varit ute på samråd där allmänheten fått tycka till.

  • Publicerad 17:40, 25 sep 2017

Nästa år hoppas fastighetsutvecklaren Pembroke kunna påbörja bygget av det nya affärs- och kontorshuset "Hästen 21" vid korsningen Regeringsgatan och Mäster Samuelsgatan, där Passagenhuset i dag står.

Byggnaden, som även går under namnet "Pembroke-huset", har omarbetats ett flertal gånger på ritbordet och bland annat sänkts från 14 till tio våningar. Det har även fått en ny, diskretare form.

Planerna för jättehuset i City rullar vidare: "kommer att synas men inte dominera"

Nu har förslaget varit ute på samråd, något som tidningen Fastighetsvärlden först kunde berätta.

– Vi har haft det ute på samråd till 15 september och nu ska vi gå igenom de kommentarer som vi har fått in från allmänheten, säger Maria Zachrisson, kommunikationsansvarig på Pembroke.

"Ska smälta in så bra som möjligt"

Synpunkterna ska nu sammanställas och utvärderas. Men sammantaget ska reaktionerna från allmänheten ha varit övervägande positiva.

– Det har tagits emot väl. Vi har också haft en löpande dialog med Stockholms stad och stadsbyggnadskontoret. Vi vill att det ska smälta in så bra som möjligt i Stockholms stadsmiljö, säger Maria Zachrisson.

Visionen med det nya huset är, enligt Pembroke, att skapa mer liv på gatorna och att knyta ihop de olika delarna av området. I det nya förslaget har det även tagits en större hänsyn till Stockholms skyline.

Besluten: Apple får vänta – men planerna för Passagenhuset fortsätter

Rivning nästa höst

Om allt går som väntat är bygget planerat att starta någon gång under fjärde kvartalet 2018 och stå klart för inflyttning sista kvartalet 2022.

– Vi arbetar utifrån att beslutet tas hösten 2018. Om vi får riva huset och bygga nytt tänker vi påbörja rivningen direkt när det är taget, säger Maria Zachrisson.

På platsen står idag det röda Passagenhuset som alltså ska rivas. Där hyr idag flera företaget, bland annat den ekologiska matbutiken Paradiset, plats med rivningskontrakt som gäller som längst till nästa år.

Smygtitt: Så här blir nya matbutiken i City med fokus på "ego-eko"

Vad som händer då med företagen i byggnaden är ännu oklart.

– Vi hoppas så klart att de vill stanna kvar och finnas med i den nya byggnaden, vi vill självklart fortsätta samarbetet med dem, säger Maria Zachrisson.

OMGJORD FASAD. Hästen 21 från Mäster Samuelsgatan. Byggnaden var i sitt ursprungsförslag 14 våningar. Nu har den sänkts till tio. Foto: Pembroke

ÖSTERUT. Hästen 21 från Mäster Samuelsgatan. Foto: Pembroke

INUTI. Atrium inuti den nya byggnaden. Foto: Pembroke

REGERINGSGATAN. Så här kan det nya huset komma att se ut i den befintliga stadsmiljön. Foto: Pembroke

FOLK I RÖRELSE. Vision om hur det kan komma att se ut på Mäster Samuelsgatan. Foto: Pembroke

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Stor räddningsinsats i Vasastan

Nyheter Person fast i hisschakt sedan i morse – tros bli kvar flera timmar till En person har sedan tidigt i morse suttit fast i ett hisschakt i Vasastan. Räddningstjänsten ska nu påbörja en insats och forcera en vägg för att komma åt personen.fredag 19/10 11:24

Person knivskuren på Kungsholmen

Nyheter Två gripna misstänkta för mordförsök En person påträffades tidigt i morse knivskuren vid ett bostadshus på Kungsholmen. Två personer har gripits misstänkta för mordförsök.fredag 19/10 10:37