En person har anmält att denne sett ett lodjur vid Kyrksjön i Bromma. OBS! Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos

Senaste rovdjursspaningen: Lodjur i Bromma

Du som tar dig en promenad runt Kyrksjön i Bromma kanske har turen att göra en riktigt ovanlig observation: lodjur sägs nämligen ha synts till i krokarna.

  • Publicerad 13:41, 25 sep 2017

Jag skulle vara lycklig över att se ett lodjur så länge det står kvar

"Mötte lodjur som kom ifrån en brant mot gångvägen, lodjuret stannade ca 3 meter ifrån mig och stirrade på mig", skriver personen som stött på ett lodjur vid Kyrksjön i en anmälan till länsstyrelsen.

Ännu har Länsstyrelsen inte "kvalitetssäkrat" observationen, men enligt vilthandläggaren Sara Lord är det fullt möjligt att man sett ett lodjur, även om det är ovanligt att de rör sig i tätbebyggda områden.

– Till skillnad från varg som man ofta kan blanda ihop med en hund så kan det vara svårt att blanda ihop en lo med något. Men en av våra kvalitetssäkrare kommer kontakta observatören och se om det finns någon bild, säger hon.

SE FILMEN: Här härjar blixtsnabba vildsvinen i Hässelby

Personen som sett lodjuret skriver att hen "fick känslan av att det skulle gå till anfall men stannade upp i sista stund".

Ska man vara rädd om man möter ett lodjur?

– Det hör inte till vanligheten att man ser ett lo överhuvudtaget. Jag skulle vara lycklig över att se ett lodjur så länge det står kvar. De är väldigt skygga, så den kommer med all säkerhet att vika undan så fort den ser dig, säger Sara Lord.

Fler lo-spaningar

Även i våras fick länsstyrelsen in rapporter om ett lodjur som rört sig runt Rinkeby, Tensta och vid Grimstaskogen. Bara några dagar efter de första observationerna hittades lodjuret dött under en buske. Ett ovanligt fall, där det visade sig att lodjuret hade varit sjuk.

SE FILMEN: Lodjur besökte lekpark i Västerort

Dött lodjur hittat under buske i Västerort

Har du sett lodjuret?

Hör gärna av dig till oss på vasterort@direktpress.se eller 073-600 69 30.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Man greps vid Islandstorget – hotade t-baneresenärer

"Ska ha haft någon form av tillhygge" En man greps igår misstänkt för att ha hotat två medpassagerare i en tunnelbanevagn. Han är nu anhållen misstänkt för försök till grov misshandel.måndag 25/6 16:15

Efter mordet i Barkarbystaden – polisen söker uppgifter om bil

"Föraren ska ha varit omaskerad" Den femte juni sköts en person till döds i Barkarbystaden. Nu går polisen ut med bilder på den bil som ska ha använts i samband med mordet.måndag 25/6 14:26